Art, Galeries

Benito Padilla, nou president de Galeries d’Art de Catalunya

3 de maig de 2023

Substitueix en el càrrec Mònica Ramon, que continua vinculada a la Junta de l’associació com a vicepresidenta.

El galerista Benito Padilla ha estat nomenat president de l’associació Galeries d’Art de Catalunya (GAC), en substitució de Mònica Ramon, que exercia el càrrec des de 2019. La nova Junta, sorgida del procés intern de votacions, és de caràcter continuista i s’ha plantejat entre els seus propòsits renovar les relacions entre les galeries i els sectors socioeconòmics, amb l’objectiu de tornar a convertir Barcelona i Catalunya com a punts de referència de l’univers de l’art.

Benito Padilla és un reconegut galerista amb més de trenta anys d’experiència en el sector de les arts i que s’ha distingit sempre pel seu caràcter innovador i avantguardista. És soci – director de la galeria Imaginart, que va obrir l’any 2007 i que ha esdevingut un espai on dialoguen artistes avantguardistes de primer nivell del segle XX amb propostes actuals d’art contemporani que qüestionen l’ordre establert. En aquests primers quinze anys de vida, Imaginart ha organitzat exposicions de Richard Hambleton, Rada Akbar, Zoulikha Bouabdellah, Aidan Shalakova, Fabian Chairez, Humberto Rivas, María Eugenia Trujillo i Equipo Crónica, entre d’altres, a més d’exposar peces de Warhol, Banksy o Basquiat.

El nou president del GAC és llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i ha estat professor numerari d’Història i d’Història de l’art. És especialista en taxació d’obres d’art, amb formació de l’Istituto per l’Art i il Restauro de Florència, la Fundació Francisco Godia i la Universitat Complutense de Madrid.

Benito Padilla presideix des del 2021 el comitè dels Premis GAC, que es lliuren a la Nit del Galerisme (enguany, celebrarà la setzena edició el 13 de juny vinent al Macba) i és gestor de la col·lecció del Museu de l’Art Prohibit, que està previst que obri properament a la Casa Garriga Nogués de Barcelona. També és assessor de grans col·leccions privades especialitzades en art modern i contemporani integrades amb obra d’artistes com Matisse, Picasso, Klimt, Khalo, Basquiat, Chagall, Plensa, Haring, Merethu, Juan Muñoz i Magritte, entre molts altres.

La nova Junta del GAC. La nova Junta del GAC, a més de Benito Padilla, compta amb Mònica Ramon (Artur Ramon Art) com a vicepresidenta i Joan Pi (Galeria Àgora 3) com a tresorer. Els vocals són: Sorella Acosta (OOA Gallery), Carles Casals (L’Arcada Galeria d’Art), Laura Ahmad (Galeria Jordi Pascual), Gabriel Pinós (Gothsland), Pepa Quinteiro (Anquin’s Galeria d’Art), Yvonne Theilacker (Lorena Ruiz de Villa) i Roser Xandri (Espai Cavallers).

Entre els propòsits de la nova Junta destaquen tres eixos, segons ha subratllat el mateix Benito Padilla. En primer lloc, treballar per a la col·laboració de totes les galeries d’art i afavorir la unificació d’estratègies i actuacions. Al mateix temps, generar noves propostes i oportunitats a partir d’un diàleg constant entre les galeries i les institucions culturals de Catalunya. I, paral·lelament, renovar les relacions entre les galeries i els diferents sectors de l’activitat econòmica, política, social i cultural amb la intenció de tornar a convertir Barcelona i Catalunya en una ciutat i un país de referència en el món de l’art.

En aquesta línia, Benito Padilla ha destacat la tasca realitzada per Mònica Ramon durant la seva presidència, que ha propiciat la projecció del sector en l’ecosistema cultural, tot i els contextos no sempre favorables. Mònica Ramon també ha creat la Setmana de l’Art a Catalunya, que organitza el GAC a finals de novembre, i ha impulsat un diàleg actiu amb els diferents agents institucionals del país.

Barcelona, 3 de maig de 2023