Actualitat

El CoNCA us convida a la presentació del llibre #10anys

6 de març de 2021

Amb motiu de la presentació del llibre CoNCA#10, el Plenari actual fa un balanç dels primers 10 anys de la institució

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) va iniciar la seva activitat l’any 2009 en aplicació de la Llei 6/2008 amb l’objectiu de transformar les polítiques culturals per millorar i ampliar el suport a la creació cultural i artística del país, amb la convicció que les polítiques de foment i expansió de la cultura s’han de mantenir independents respecte de la conjuntura política. El 2011 el CoNCA va ser objecte d’una modificació legislativa substancial que va variar la seva naturalesa: li va llevar la capacitat executiva i el va configurar com un ens de dret públic amb personalitat jurídica pròpia amb els objectius de vetllar pel desenvolupament cultural de Catalunya, col·laborar en l’ordenament de la política cultural i fomentar la creació artística. Arran d’aquest canvi i de les conseqüències que va comportar, es va iniciar un segon període que s’ha perllongat fins al 2019, dos anys més tard del que preveia el mandat dels seus membres.

El juliol de 2019 es va obrir el tercer període del CoNCA, posteriorment a la modificació legislativa de què havia estat objecte el maig del mateix any en relació amb l’elecció i el període de mandat dels membres del Plenari. El Plenari actual del CoNCA va iniciar l’activitat deu anys després de la fundació de l’ens expressant un compromís amb la cultura, les seves institucions i entitats, així com amb els diversos sectors professionals, creatius, industrials, agents i serveis.

Amb aquest rerefons es va portar a terme una reflexió i el consegüent debat sobre les condicions jurídiques i administratives del CoNCA, així com sobre el que han suposat l’existència de l’ens i la seva aportació a l’ecosistema cultural del país al llarg de la dècada. Tot plegat ha contribuït a marcar els objectius estratègics i prioritats per al present període.

Una de les primeres decisions ha estat deixar constància dels deu primers anys de vida del CoNCA amb la publicació del llibre #10 anys CoNCA, amb la voluntat de fer visible i legitimar el treball realitzat oferint-ne una visió global i analitzant el conjunt de recomanacions i propostes plantejades per a la millora del sistema cultural català.

Per aquest motiu, el proper dimecres 10 de març a les 18h es realitzarà la presentació del llibre #10 anys CoNCA i la taula de debat Passat, present i futur del CoNCA, en la qual participaran Francesc Guardans, Carles Duarte i Vinyet Panyella, presidents respectivament de les etapes anteriors i de l’actual, i Xavier Fina, consultor cultural. Moderarà la periodista Violeta Gumà. L’acte tindrà lloc a l’Auditori Meier del Museu d’Art Contemporani de Barcelona i es podrà seguir en directe al YouTube oficial del Consell, a través del qual també es podrà intervenir i enviar preguntes als ponents.