Actualitat, Art, Galeries

Els 4 Gats revisitats

3 de juliol de 2023

La galeria Gothsland completa l’exposició monogràfica que li dedica el Museu del Modernisme.
Aleix Mataró. Barcelona/ Centelles.

L’establiment barceloní més emblemàtic del Modernisme segur que és Els 4 Gats. Situat als baixos de la Casa Martí, al carrer de Montsió, es va convertir en el local de tertúlia dels artistes del moment: Casas, Rusiñol, Picasso, Utrillo, Opisso, Mir, etc. Sota la batuta del seu carismàtic bàrman Pere Romeu, es van fer exposicions i activitats com el teatre d’ombres o titelles. Picasso hi va fer les seves dues primeres exposicions individuals abans d’anar a París. Quan es va engegar els 4 Gats, Casas i Rusiñol ja hi havien anat a la metròpolis i coneixien bé l’ambient de les tavernes d’allà, com Le Chat Noir, en el que s’inspirava la cerveseria barcelonina.

Ara una doble exposició recorda els 4 Gats, amb obra dels seus contertulians. La primera part és al Museu del Modernisme (c/ Balmes, 48) i segueix a la galeria Gothsland (c/ Consell de Cent, 331). Obres de pintura, cartells, dibuixos, escultura i mobiliari per rememorar el local, a través dels noms que van fer història. De Picasso, per exemple, es mostra la portada del seu menú amb les arcades característiques dels finestrals dels 4 Gats.

Casas hi és present amb pintures i dibuixos de models, imatge de la dona moderna i amb el dibuix preparatori i el cartell definitiu on hi surt Pere Romeu.

Un artista molt ben representat és Ricard Opisso, que tenia l’habilitat de fer dibuixos dels ambients on estava. I d’ell, per exemple, hi ha exposats dibuixos dels col·legues a la cerveseria i també a París. Perquè l’exposició testimonia el pas dels artistes per la capital de l’art. I Opisso va arribar a conèixer al seu admirat Tolouse-Lautrec i el té representat en diversos dibuixos.

L’època i el context.

Un altre contertulià important va ser Eliseu Meifren o també Isidre Nonell. Santiago Rusiñol destaca amb dues pintures. Una dedicada a un interior d’una filatura, amb les dones als telers, que forma part de la secció de l’exposició al museu, on parla del context social. En aquesta part també es pot veure la famosa pintura de Joan Planella, “La nena obrera”, del 1889. Rusiñol també hi és representat amb la pintura que representa Erik Satie, com un bohemi que fuig del fred, al costat de la llar de foc. A l’exposició de la galeria també s’hi poden veure obres de Modest Urgell i Joan Cardona.

També hi ha una secció dedicada a la reacció contra la disbauxa dels 4 Gats representada pels impulsors del Cercle Artístic de Sant Lluc, amb obra de Josep Llimona. De l’escultor, tant al museu com a la galeria hi ha unes versions de la seva famosa escultura “Desconsol”.

Els 4 Gats va funcionar entre 1897 i 1903. Ramon Casas, juntament amb dos homes més en fou l’inversor. Pere Romeu, el bàrman, era nascut a Torredembarra, el 1862. Va arribar a treballar d’animador al Chat Noir de Montmartre. A tot arreu se’n destaca el seu perfil pintoresc: alt, barbut, desmanegat . Era un aficionat a l’esport, l’automobilisme, el ciclisme. L’exposició és un bon pretext per revisar obra d’una època especial de la cultura catalana. L’exposició al Museu del Modernisme s’acaba a mitjans de juliol i a la galeria, a finals de mes.