Art, Galeries

Joan Gaspar: amant de l’art i de les exel·lències. La galeria Joan Gaspar rep el Premi Honorific de les GAC. Article d’Àlex Salas

20 d'abril de 2022

El protagonista de l’article d’avui és Joan Gaspar Farreras, un economista, galerista i col·leccionista català que va ser a la direcció de la mítica Sala Gaspar fins al 1991. Amb motiu del Premi Honorífic GAC volem oferir una retrospectiva del recorregut de la importantíssima Galeria Joan Gaspar. Fundada el 1992 amb la col·laboració de la seva esposa, Nuria Ridameya, es volia una continuació de la sala inaugurada el 1909 en una Barcelona d’artistes d’avantguarda com Picasso, Braque, Miró, Clavé, entre molts altres.

De la mateixa manera que la Sala Gaspar, la Galeria Joan Gaspar va ser clau en la consolidació de carreres artístiques de joves com ara Enrique Brinkmann, Claudi Casanovas, Igor Mitoraj, Etienne Krähenbühl o Jean-Baptiste Huynh. La importància d’aquesta galeria homònima es veu reflectida en la seva arrelada implicació i influència en el mercat de l’art del territori. De fet, durant el llarg període entre 2003 i 2015 Joan Gaspar disposava de seu a Madrid. El 2018 la galeria va canviar d’ubicació per establir-se al que havia sigut l’antic magatzem ubicat al carrer Consell de Cent 284. Emmirallant d’aquesta manera el legat artístic de la galeria, ja que l’adreça se situa davant l’antic local de la Sala Gaspar.

Propi de les inquietuds i interessos dels seus fundadors, la galeria ha col·laborat contínuament amb institucions i museus en l’organització d’exposicions públiques, nacionals i internacionals. De la mateixa manera que ha estat present en fires  internacionals i nacionals. Com no podia ser d’una altra manera, Joan Gaspar ha estat present durant molts anys en una de les fires d’art de més renom del territori espanyol: ARCO Madrid, de la que va formar part del Comitè. O inclús a Art Madrid. Pel que fa a les fires d’art internacionals podem trobar-la, per exemple, del 2014 al 2019 a l’India Art Fair, o encara des de l’any 2015 a la fira d’art Contemporary Istanbul.

No fa quasibé dos anys, anant de camí a la galeria, Joan Gaspar passava tribut a la vida. El 15 d’octubre de 2020 s’exhalava la llum d’una de les figures més rellevants pel galerisme català. Per aquest motiu, des de l’organització dels Premis GAC volem retre homenatge a aquest gran home de talent i intuició superiors. Una personalitat erudita, amant de l’art i de les excel·lències.