Art, Galeries

Josep Canals, cinquanta anys d’art a Sant Cugat des de la galeria

11 de juny de 2023

Aleix Mataró. Sant Cugat/Centelles.

La història va canviant. Josep Canals que havia estudiat belles arts, va veure clar que en lloc de dedicar-se a fer obres, la seva passió per l’art es podia desenvolupar des de la promoció de l’art. Va obrir una galeria. Era 1973 I ho va fer des de Sant Cugat.

Aleshores Sant Cugat era un actiu en el món de l’art perquè tenia l’Escola Catalana del Tapís i la d’Art Mural en marxa, que atreia artistes de renom i d’altres professionals. Això va facilitar el contacte amb artistes que van passar a formar part de la història de la galeria. I vol dir també que hi han passat artistes històrics, com Ràfols Casamada o Tàpies, i ha obert les portes a d’altres més joves com Neus Colet o Lourdes Fisa.

Canals destaca que ha volgut orientar la galeria a la creació contemporània i per això ha donat testimoni de l’evolució de l’art català des de l’informalisme fins a les variades tendències de l’art postmodern. Als espais que ha ocupat la galeria ha ofert exposicions temporals i també va ser l’entitat darrera l’organització de la biennal d’art català.

Per subratllar el mig segle d’història Canals ha organitzat una exposició amb cinquanta artistes que reflecteixen la seva contribució a l’art. Al passadís i a les parets de la galeria, actualment s’hi poden veure obres de Pep Agut, Carmen Anzano, Daniel Argimon, Sergi Barnils, Alfons Borrell, Cabanas-Alibau, Tom Carr, Martín Carral, Francesc Casademont, Antoni Clavé, Neus Colet, Codina-Esteve, Pep Codó, Modest Cuixart, Dalí, Carles Delclaux, Teresa Farrés, Lourdes Fisa, Domènec  Fita, Pere Formiguera, Fornells-Pla, Elvira Fustero, Grau Garriga, Josep Guinovart, Ramon Herreros, Conxa Ibáñez, Salvador Joanpere, Daniel Lleixà, Joan Pere Massana, Joan Miró, Jaume Muxart, Àlex Nogué, Joan Panisello, Pilar Perdices, Pla-Narbona, Enric Pladevall, Joan Ponç, Ràfols-Casamada, Mª Assumpció Raventós, Àngels Ribé, Amèlia Riera, Josep Royo, Gerard Sala, Josep Mª Subirats, Antoni Tàpies, J.J. Tharrats, Josep Uclés, Romà Vallès, Vicenç Vilaplana i Joan Pere Viladecans.

La sala primer es deia Galeria d’Art del Vallès i estava ubicada al carrer Alfons Sala, 25. Va comptar amb dos socis per tirar-ho endavant: Manuel López i Francisco Martínez, empresaris. La primera exposició, entre el 6 i el 26 d’octubre del 73, va ser d’artistes de la comarca, per donar relleu a la creativitat local. Eren Luís Eduardo Aute, S. de Bas, Jacobo Beltán, Josep Canals Gual, Luís Calbetó, A. Codina Tubau, Pep Codó, S. Comajuncosas, Màxim Díaz, M. Domingo, F. Egea, S. Estruga, Teresa Farrés, Manuel Felez, Quim Montsalvatge, Joan Guarner, Antonio Meler, F. Riera Oliva, José Manuel de la Pezuela, Llorens Pujol, Andreu Riba, Carmen Selvas, Joaquím Solà, Joan Tortosa, Jaume Toldrà, C. Vázquez Mata i Maria Teresa Vilaseca.

En aquesta primera etapa es varen fer també exposicions de Dalí, Muxart, Casas, Gómez Gámez, Joaquim Chancho, Carles Planells, Roser Agell, Jordi Alumà. Això s’alternava la promoció d’artistes comarcals, amb altres més coneguts del país. Aquesta primera sala va tenir dues etapes. De 1973 a 1977 i de 1983 a 1986. En aquest darrer any es va dissoldre la societat i l’espai es traslladà al carrer de la Creu, 16, amb el nom i sota la direcció ja del Josep Canals.

Parlant amb el Sr. Canals el fet de no estar a Barcelona creu que ha orientat la sala cap a unes perspectives més modestes. Però amb la seva dedicació ha format un pòsit d’artistes importants que han beneficiat la vida artística de Sant Cugat i del país.