Art, Galeries

L’observador de l’ocult: Manel Esclusa Premi Honorífic de les GAC. Per Àlex Salas

20 d'abril de 2022

Manel Esclusa, originari de Vic, és Avui en dia un dels màxims representants de la fotografia Catalana contemporània, des de la seva infància va poder relacionar-se molt estretament amb la fotografia, ja que aquesta era la professió del seu pare. En aquesta familiaritat derivada de la quotidianitat, no va dubtar gaire als seus 14 anys en decidir que el que volia era dedicar-se a la fotografia professionalment. Enguany, coincidint amb prop de sis dècades des que va adquirir la seva primera gran càmera, serà guardonat a la gala dels premis GAC amb el Premi honorífic. La institució de les Galeries d’Art de Catalunya vol reconèixer a Esclusa el seu saber observador i la fotografia reflexiva i introspectiva.

Construint imatges sobre un llenç negre, Manel Esclusa, confessa escriure amb la llum. En les seves entrevistes porta sempre un interès teòric filosòfic que converteix la seva fotografia en una obra conscient de si mateixa així com dels balanços de la vida. “En els meus treballs el punt de partida ha sigut la foscor. Però en realitat totes dues són el mateix. Una cosa existeix gràcies a l’altra. I és necessari que una existeixi perquè l’altra es pugui manifestar” Declaració de l’entrevista al Centre d’art de Vic, ACVIC . Els seus projectes són nombrosos i poden consultar-se en el portal en línia de l’artista. Nogensmenys, en volem destacar: Gits i Ahucs (1970 – 74), Venezia (1979), Sil·lepsis (1979 – 81), Naus (1983 – 86), Urbs de nit (1984 – 2015), Aquariana (1986 – 89), Aiguallum (2000), La pell efímera (2009 – 15) i Societat Anònima (2012 – 14). En ells apareix l’aigua, i sovint la nit. En les seves sèries pouen els sentiments i la introspecció reforçats per la fotografia dels espais foscos, de les ombres i subjectes marcats per l’alteritat. El tot, amanit de la predilecció clara de l’artista per la fotografia en blanc i negre.

Molt vinculades a la Cultura Catalana són les seves fotografies en les que apareix el terrat de la Casa Batlló, les sèries dedicades a la ciutat de Barcelona. També volem mencionar la col·laboració amb Joan Brossa, un poemari en imatges que porta per títol Flors de Claus. Adquirit el 2011 pel Museu d’Art Contemporani de Barcelona. Així, amb una obra que incideix profundament en l’emoció, la reflexió i també la imaginació Manel Esclusa ha aconseguit commoure la percepció, l’intel·lecte i el cor dels amants de l’art i de la fotografia. Culminant la seva carrera sent un dels fotògrafs de més renom i amb més recorregut del panorama artístic català.