Actualitat, Art, Artistes
Inauguració de l’obra Statue of a Girl of Peace – Censored by Tatxo Benet
6 de març de 2021

Statue of a girl of peace, una de les peces més representatives de la col·lecció Censored es pot visitar a la llibreria ONA de Pau Claris en motiu del dia Internacional de la Dona.
Amb la voluntat de sumar-se a la celebració del 8 de març, dia Internacional de la Dona, i d’establir col·laboracions amb diversos espais i institucions, la col·lecció Censored exposa Statue of a girl of peace dels artistes i activistes coreans Kim Eunsung i Kim Seu-kyung a la llibreria ONA de Pau Claris.
L’escultura és un homenatge a les esclaves sexuals coreanes:
L’escultura dels artistes i activistes coreans Kim Eun-sung i Kim Seu-kyung és un homenatge a les esclaves sexuals coreanes durant la Segona Guerra Mundial. La majoria de les quals encara eren unes nenes quan les van oferir als soldats japonesos com a comfort girls. L’obra en qüestió, Statue of a Girl of Peace, va formar part de l’exposició After freedom of Expression?, organitzada a la prefectura japonesa d’Aichi el 2019. La mostra tenia l’objectiu de reunir les obres més controvertides al Japó, i d’aquell muntatge la peça més polèmica va ser aquesta escultura. Les queixes i amenaces que va generar la peça van provocar que l’aleshores governador Hideaki Omura tanqués l’exposició argumentant qüestions de seguretat.
La història d’aquestes escultures es remunta al 2011 quan es va realitzar la primera per col·locar-se davant l’ambaixada del Japó a Seül. Malgrat aquest gest diplomàtic, l’any 2015, Japó va negar la seva compensació econòmica per crear una fundació d’ajuda a aquestes dones a no ser que es retirés l’obra de l’ambaixada. Aquesta decisió va fer aparèixer un munt de rèpliques de l’escultura i en l’actualitat, es consideren com un monument de pau. Només a Corea n’hi ha instal·lades un centenar, i totes són un homenatge a les dones que es van veure forçades a oferir els seus cossos.
El govern japonès encara no ha demanat disculpes ofcialment a totes les dones que es van veure obligades a fer d’esclaves sexuals. I les que encara viuen, acompanyades de milers de persones compromeses amb la seva causa, es concentren tots els dimecres per exigir arreglar el greuge. La seva lluita continua. Potser per això, Statue of a Girl of Peace és una de les obres més commovedores de la col·lecció Censored i una de les que segueix aixecant més emocions i controvèrsies.
Censored. Una col·lecció d’art per a la llibertat d’expressió i pensament:
La col·lecció Censored neix de l’interès de l’empresari i periodista Tatxo Benet per adquirir obres que han patit censures i prohibicions. És per això que la col·lecció reuneix pintures, escultures, instal·lacions, gravats, fotografes i peces audiovisuals, que en la seva majoria van ser creades durant la segona meitat de segle XX i el segle XXI. L’obra que va inaugurar Censored va ser Presos polítics de l’Espanya contemporània de Santiago Sierra i, des de llavors, la col·lecció ha anat creixent. Ja són més de 100 les obres que articulen aquest singular projecte. Algunes provenen d’Espanya, altres de França, Turquia, Argentina, Xina, Estats Units… i totes elles tenen en comú haver patit la censura i la repressió per motius polítics, religiosos, socials, morals o culturals.
La vocació de Censored és internacional, plural i transversal, i pretén provocar un exercici de tolerància en l’espectador. Si bé algunes d’aquestes obres poden generar incomoditat, tolerar el que difereix dels nostres valors és un primer pas per aprofundir en la llibertat.
Més Inforació: