Art

La Setmana de l’Art: entrevista a Maribel Navarro

3 de gener de 2022

Bon dia, Maribel,

Àlex Salas: Primer de tot moltes gràcies per concedir-me uns minuts i oferir a les nostres lectores i lectors un balanç de què ens enduem de la Setmana de l’Art d’aquest any. En tant que secretaria de l’Associació de Galeries d’Art de Catalunya voldria demanar-te com sorgeix el propòsit i de quina manera s’ha dut a terme l’organització d’un esdeveniment tan complex.

Maribel Navarro: Bon dia i gràcies a tu també, aquesta és una idea que es cou des de fa temps. Sabem que el món del galerisme canvia i que és necessari crear sinergies entre les diferents institucions, indistintament de si comparteixen la dinàmica galerística o no. Llavors des de les Galeries d’Art de Catalunya volíem generar una cohesió entre les institucions que tractessin amb les arts visuals per arribar a nous públics. 

La manera de funcionar va ser la següent: es va contactar amb un llistat complert d’institucions molt diverses per tal de poder donar la màxima visibilitat a les arts visuals durant els nou dies que va durar la Setmana de l’Art. Volíem treballar en conjunt, indistintament de si es tractava d’una fundació, una galeria o un museu, treballar en conjunt per un objectiu comú. Ha de ser emfatitzat que treballar tenint els objectius tan clars és importantíssim per poder obtenir una resposta satisfactòria a l’hora de contactar entitats tan diverses. Evidentment, va ser crucial fer una bona campanya de difusió per donar a conèixer l’esdeveniment. 

À.S: A més, m’agradaria que compartissis amb nosaltres els objectius que es volien assolir a l’hora de llançar un projecte que ha implicat institucions d’orígens tan variats i repartides en tot el territori català. 

Maribel Navarro: Com dic els objectius eren clars, volíem arribar a nous públics i el format de l’esdeveniment i la seva campanya creativa de comunicació ho han aconseguit. És un repte dirigir-se a sectors de la ciutadania que tenen necessitats diverses, però va ser clau posar a l’abast de la mà experiències artístiques variades i accessibles a tothom. La pàgina web que es va constituir per la Setmana de l’Art respon molt bé a la idea conductora del projecte: l’experiència en les arts visuals. Primera, per la facilitat d’interacció amb el territori geogràfic català a través del mapa. Segona, precisament per la possibilitat que s’ha donat a les usuàries i als usuaris de poder filtrar les activitats per províncies, per entitats, per dates i per experiències.

Recalco que la selecció de les experiències com a fil conductor d’aquesta primera edició, ha estat molt encertada i que el vídeo promocional i a més el format de la web han ajudat a arribar precisament als nous públics.

À.S: En aquesta recerca de nous públics podríes avançar-nos quina és la nova etapa pel món de l’art? Té alguna relació amb el que s’ha tractat en les Jornades sobre Art i Galerisme? 

Maribel Navarro: És evident que des de l’associació de Galeries d’Art de Catalunya vam voler vincular les Jornades sobre Art i Galerisme amb les dues taules rodones de la Setmana de l’Art. L’educació en les arts visuals des de diferents perspectives és un neguit que té tot el sector i hem decidit llançar-nos a la peixera i investigar amb més profunditat. D’aquí la temàtica de les cinc xerrades: Les arts visuals i la inclusió social; El cinema com a eina per les arts visuals; L’educació a través de les arts visuals; Una pedagogia de l’art des de l’aula; El paper de l’art com a agent de canvi. Experiències entre centres d’art i escoles.

Si bé ningú pot afirmar quines seran les característiques del món de l’art en un futur, és evident que cal interessar-se per l’educació en les arts. De fet, la Generalitat i el CONCA ja ho tracten i proven d’apropar l’educació a les arts en diversos projectes. Al cap i a la fí és quasi una inversió de futur, si sensibilitzem els adolescents en l’interès per les arts, en uns anys tindrem públic interessat a participar i interactuar amb les institucions que treballen amb contingut artístic.

À.S: Vist l’entusiasme amb el que s’ha engendrat aquesta primera edició, entre institucions privades, les fundacions, els museus, les galeries, els particulars, en resum: totes les persones que han participat a les activitats que configuraven la Setmana de l’Art; Es conta repetir l’experiència en una segona edició?

Maribel Navarro: En aquests moments cal dir que la valoració del projecte no ha acabat. Si bé és cert que fa unes setmanes que s’ha tancat la Setmana de l’Art, encara treballem activament per tenir una estimació completa dels resultats obtinguts. Ara per ara, a gener del 2022 les ganes de fer-ne una segona edició són moltes. Evidentment, som conscients que sent una associació petita ens cal un suport econòmic major per poder dur a terme un projecte tan ambiciós i complert com ha estat la Setmana de l’Art. 

À.S: Com déiem aquesta primera Setmana de l’Art ha estat un tast del que el caleidoscòpi del sector públic amb el sector privat pot oferir i com de rica és l’oferta cultural de les activitats del territori català per tal de poder arribar als nous públics. Llavors podríem plantejar dues preguntes: Quina institució ha quedat en el calaix dels desitjos per properes edicions? I, com s’ha consolidat el treball en equip i la col·laboració entre els dos sectors?

Maribel Navarro: Sens dubte les institucions que han quedat pendents per a properes edicions són els grans museus de Catalunya. Aquesta primera edició estem molt satisfets de la resposta dels museus participants, però sí que de cara a pròximes edicions ens agradaria que aquests grans museus formin part del projecte de la Setmana de l’Art.

També, volem remarcar que el que preteníem amb aquesta col·laboració entre organitzacions de naturaleses diferents era treballar per aquest nou públic sense fer distincions de si es tractava del sector privat o del públic. Hem volgut donar èmfasi al gaudi de l’experiència i aquesta uniformitat ha estat possible gràcies a la pàgina web però també al treball de les diverses institucions. La pàgina web ho ha posat molt fàcil, ja que ha permès tenir al mateix nivell tots els esdeveniments succeïts durant nou dies en localitats i espais diversos. El punt clau ha estat aplegar-nos, tant els espais públics i els espais privats, en un mateix projecte que fomentés la visibilitat de les arts visuals.

À.S: Tornant a l’educació en l’art, sabem que entre la Setmana de l’Art que ens ocupa en aquesta entrevista tant com les Jornades sobre Art i Galerisme han subratllat, com es recull en l’article de Montse Frisach, que l’art és un espai per totes i una eina d’inclusió. És possible doncs afirmar que els esdeveniments com la Setmana de l’Art o les Jornades sobre Art i Galerisme són la clau per construir una societat respectuosa i en bona salut? Fomentar l’activitat artística i la seva apreciació són mahons per una societat més sensible i més creativa?

Maribel Navarro: Sí, totalment, evidentment no hi ha fórmula miraculosa i cal que totes les organitzacions, però també les persones, posem el nostre granet de sorra. 

À.S: la Setmana de l’Art també va establir una segona taula rodona referent al cinema. La idea general era  tractar el cinema com a eina per les arts visuals.

Maribel Navarro: Efectivament. Ens va semblar molt necessari que si volíem tractar l’educació en les arts en la Setmana de l’Art i també en les Jornades sobre Art i Galerisme, era crucial que donéssim un espai de reconeixement a DocsBarcelona, DART— i la Filmoteca de Catalunya que fan una feina increïble per acostar aquesta disciplina a la societat. Docs porta el cinema a les escoles, Dart és un festival d’art contemporani i la Filmoteca, ara mateix amb una exposició gratuita de Perejaume anomenada Donar cabuda fomenta l’atenció a les arts visuals.

À.S: En aquesta línia si haguessis d’enumerar cinc punts forts de la Setmana de l’Art?

Maribel Navarro:

Primer: aplegar en un mateix projecte els espais públics i els privats.

Segon: és la primera vegada que s’engloba en un mateix esdeveniment les arts visuals de tota Catalunya.

Tercer: l’experiència com idea vehicular del projecte.

Quart: la interactivitat de la plataforma web, que ha estat molt ben treballada i adaptada al programa particular de cada activitat.

Cinquè: a més, el que ha funcionat molt bé és també la campanya de comunicació creativa amb una imatge fresca i atractiva que ha sabut comprendre els nous públics.

À.S: De cara a les Setmanes de l’Art vinents: quins diries que són els reptes que han quedat pendents?

Maribel Navarro: el repte en si ja és fer una segona edició que sigui millor que la primera. Ara que ja hem generat un precedent el repte és encara més repte. Aquesta primera Setmana de l’Art ha plantat una llavor i cal que treballem més dur i amb més mitjans per poder continuar regant-la amb ganes i amb noves idees per fer-la més atractiva encara. Per aquest motiu, el finançament de la Generalitat és clau i un requisit indispensable per tirar el projecte endavant.