Actualitat, Art, Galeries
Setmana de l’Art 2022: una xarxa de complicitats. Article de Montse Frisach
22 de desembre de 2022

Apropar el públic a les galeries i a les arts visuals en general és una de les principals preocupacions de l’associació Galeries d’Art de Catalunya i no només des del punt de vista comercial sinó també perquè des del GAC hi ha el convenciment que l’art i la cultura són valors fonamentals. Aquest és un dels objectius de la Setmana de l’Art, que organitzada pel GAC i en la seva segona edició, ha agrupat més de 80 activitats arreu de Catalunya, entre el 17 i el 25 de novembre del 2022, entre inauguracions, visites, rutes, presentacions, debats, performances, concerts, espectacles de dansa i tallers.
Han estat activitats organitzades expressament per a aquest esdeveniment i que han tingut lloc a les galeries però que també han implicat a museus, fundacions i centres d’art, tant de l’àmbit públic com privat, i que han suposat un esforç conjunt i de col·laboració molt enriquidor entre institucions molt diverses, creant així noves sinergies. En total, s’han implicat en el projecte una cinquantena de museus i galeries.
Tot amb la intenció d’arribar a un públic molt divers: tant als clients i visitants habituals de les galeries com els que no tenen costum de visitar-les, o els que, malgrat estar interessats en la cultura, no s’acosten massa a les arts visuals. Un altre dels objectius de la Setmana ha estat estendre les activitats per tot el territori català seguint la vocació del GAC de representar galeries de tot el país. Aquest és l’únic esdeveniment d’aquestes característiques amb el propòsit d’estendre’s per tot Catalunya.
Seguint aquestes premisses, la Setmana de l’Art pretén tenir continuïtat per a pròximes edicions amb la intenció de consolidar-se com a un esdeveniment artístic i cultural adreçat tant a un públic general interessat per les arts visuals com al client habitual i potencial de les galeries. Per tant, la Setmana també vol contribuir a incentivar el col·leccionisme i la compra d’obra en galeries i a la revitalització del mercat de l’art.
El lema d’aquesta edició de la Setmana de l’Art a Catalunya ha estat molt significatiu de les intencions de l’esdeveniment: “Catàrtic”, un mot que juga amb les paraules “Catalunya” i “Art” i que es refereix a l’experiència emocional intensa que pot suposar la contemplació de l’art, una autèntica catarsi. Aquest missatge s’ha reforçat també a partir de la imatge gràfica de l’esdeveniment que ha anat a càrrec de l’agència La Pometa. Una altra de les potes de la comunicació de la Setmana ha estat la web específica de l’esdeveniment que enguany ha incrementat notablement la seva visibilitat amb 37.000 visites, una xifra molt positiva que posa de manifest l’interès que l’esdeveniment ha generat.





A més d’inauguracions d’exposicions i presentacions per a tots els públics a les galeries, una de les activitats que ha donat personalitat pròpia a la segona edició de la Setmana de l’Art han estat les rutes que han unit diverses galeries entre elles o amb d’altres institucions artístiques, sigui a peu o en autobús. Per exemple, a Sant Cugat del Vallès hi va haver una visita a les tres galeries de la ciutat, mentre que a Sitges també es van visitar conjuntament les veïnes Fundació Stämpfli i la galeria Out of Africa. El disseny va unir la galeria Il·lacions amb el Museu del Disseny de Barcelona. Dues galeries barcelonines –la Sala Dalmau i la Jordi Pascual– van formar part d’una ruta conjunta amb la Fundació Suñol. Des de la galeria Espai Cavallers de Lleida un autobús va traslladar el públic a la Fundació Marguerida de Montferrato de Balaguer, mentre que a Reus les dues galeries de la ciutat, Anquin’s i Antoni Pinyol es van connectar amb el Castell de Vila-seca.
Un altre dels objectius de la Setmana ha estat incloure activitats de disciplines diverses. Es va portar la música a la Pigment Gallery amb un concert de Ivan Puñal, la dansa contemporània va dialogar amb les pintures d’Antoni Clavé a la galeria Jordi Pascual i l’artista Maria Corte va realitzar una performance a la galeria Gothsland. També s’ha tingut en compte el públic infantil i familiar en espais com la Galeria Espai Cavallers, el Museu Raset i la Vinya dels Artistes. I també s’han pogut realitzar tres visites a estudis d’artistes com la Casa Aymat i els de Neus Colet i Sergi Barnils.
Una altra de les activitats destacades de la Setmana de l’Art ha buscat tant donar a conèixer obres de galeries en els museus i a la vegada les ha exhibit a centres fora de Barcelona. Està documentat que bona part del públic que visita regularment museus, no és, en canvi, visitant de galeries. Amb la doble exposició Visites inesperades, inaugurada en el marc de la Setmana de l’Art, han estat obres d’art de 13 galeries de l’associació les que s’han traslladat a dos museus locals amb una forta implementació al territori: el Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) i el Museu de l’Empordà de Figueres. En l’exposició les 13 obres seleccionades dialoguen i acompanyen obres de la col·lecció permanent dels museus i s’han integrat en el recorregut de cadascun d’ells.
Així al MAC s’han exposat obres fins al 31 de desembre d’Amèlia Riera (Canals galeria d’art), Ismael Smith (Artur Ramon Art), Fabian Vogler (Espronceda-Institut of Art and Culture), Paloma Navares (galeria Antoni Pinyol), Cristina Blanch (galeria Jordi Barnadas) i Antoni Llena (galeria A34). Al Museu de l’Empordà es poden veure fins a 29 de gener obres de Josep Guinovart (galeria Jordi Pascual), Jacint Salvadó (Sala Dalmau), Andrea Torres (Alzueta Gallery), Martí Roca Balcells (Artevistas), Jordi Fulla (Espai G d’Art) i Anna Shabaltii (Imaginart Gallery).
Altres museus i fundacions que s’han implicat en el projecte de la Setmana amb activitats i visites pròpies han estat, entre d’altres, el Museu de Granollers, la Casa Vicens, l’Espai Subirachs, el Museu d’Argentona, el Museu de Manresa, el Museu d’Art de Girona, el Museu Raset, el Museu del Modernisme, la Vinya dels Artistes o el Museu de la Vida Rural.
També s’ha aprofitat la coincidència de la Setmana amb altres esdeveniments al voltant de l’art, com és el cas del DART, Festival de Cinema Documental sobre Art Contemporani, per organitzar actes conjunts. En definitiva, la Setmana de l’Art s’organitza des de les galeries i per a l’impuls de les galeries, però és un esdeveniment que no té sentit sense la complicitat de la resta del sector artístic de tot el territori català.