El galerista Joan Gaspar i el fotògraf Manel Esclusa rebran la màxima distinció als Premis GAC 2022

31 març — 7 juny, 2022

Les sòlides trajectòries del galerista Joan Gaspar i el fotògraf Manel Esclusa seran premiades pel galerisme català. Totes dues figures rebran els Premis Honorífics a la Trajectòria – Fundació Banc Sabadell durant la quinzena edició dels Premis GAC, que se celebraran en la Nit del Galerisme, el 7 de juny vinent al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba). Els Premis GAC estan organitzats per Galeries d’Art de Catalunya (GAC) i l’associació Art Barcelona, en un comitè coordinat pel galerista Benito Padilla i amb un jurat presidit per la comissària Pilar Parcerisas.

Joan Gaspar i Farreras (Barcelona, 1941 – 2020) va ser net, fill, nebot i cosí de galerista. El seu cognom, però també el seu nom, estan estretament vinculats al galerisme de Barcelona i, d’una manera molt destacada, a les figures de Pablo Picasso i de Joan Miró, als quals va conèixer i tractar personalment.

Home de lletres, erudit i amb profunda sensibilitat cultural, estava dotat d’un accentuat talent, que aplicava en la gestió i la projecció de la galeria. De formació economista, seva professió com a galerista era també pura convicció: es desvivia per l’art i el col·leccionisme. Tant és així que, a punt de fer els 80 anys, un infart el va sorprendre camí de la galeria, la tardor de 2020.

Joan Gaspar va créixer en un ambient intel·lectual i artístic de la Barcelona de postguerra i en una família estretament vinculada al món de l’art i el galerisme. El seu pare, Joan Gaspar i Peronella, va tenir, junt amb el seu cosí Miquel Gaspar, un paper rellevant en la creació del Museu Picasso de Barcelona, l’any 1963.

Joan Gaspar i Farreras va obrir el 1992, junt amb la seva esposa, Núria Ridameya, la Galeria Gaspar, que seguia la tradició de la mítica Sala Gaspar, fundada el 1909 pel seu oncle-avi, Joan Gaspar i Xalabarder i de la qual ell va ser membre de la direcció entre 1971 i 1991. La inauguració del 1992 es va celebrar amb quatre exposicions de gravats de Picasso, Miró, Antoni Clavé i Antoni Tàpies.

A més d’aquestes quatre figures de l’art del segle XX, durant els anys que va estar al capdavant de la seva galeria va exposar artistes de sòlida trajectòria, com Eduardo Chillida, André Masson o Moisès Vilella, entre molts altres. També va apostar per figures emergents, que posteriorment s’han consolidat en el temps, com Enrique Brinkmann, Claudi Casanovas, Igor Mitoraj, Etienne Krähenbühl o Jean-Baptiste Huynh.

Entre els anys 2003 i 2015, la Galeria Gaspar va tenir seu també a Madrid. Tres anys després, el 2018, va traslladar la seva galeria barcelonina, situada a la plaça Letamendi, a un emblemàtic punt del Consell de Cent, on tenia el seu magatzem, just davant de l’antic local de la Sala Gaspar. També en aquest espai, on encara hi és, la galeria va obrir amb exposició de gravats de Picasso.

Joan Gaspar es va dedicar plenament a la seva galeria, al temps que també va exercir com a membre del Patronat del Museu Picasso i del comitè organitzador d’Arco.

 

Manel Esclusa (Vic, 1952) és un reconegut fotògraf, considerat un dels creadors més representatius de la fotografia contemporània a Catalunya. Durant més de quatre dècades ha desenvolupat una obra, caracteritzada especialment per l’ús de la llum en espais foscos i marcada pel to introspectiu i reflexiu que expressen les seves imatges. L’espai urbà nocturn és un escenari habitual en el seu treball, on la foscor, les ombres i l’aigua adquireixen una presència constant.

L’obra de Manel Esclusa s’articula, especialment, entorn a sèries on incideix amb profunditat en el concepte i les arrels de cada tema. Les sèries més destacades són Gits i Ahucs (1970 – 74), Venezia (1979), Sil·lepsis (1979 – 81), Naus (1983 – 86), Urbs de nit (1984 – 2015), Aquariana (1986 – 89), Aiguallum (2000), La pell efímera (2009 – 15) i Societat Anònima (2012 – 14).

La seva obra forma part de diferents col·leccions internacionals, tant públiques com privades, com és el cas del Museum of Fine Arts (Houston), el Birminghan Museum of Art (Alabama), el Gabinet des Estampes et Photographie de la Bibliothèque National de France, el Musée Réattu d’Arles, la Galerie Le Château de Toulouse, el Musée de la Photographie de Charleroi, la Fundación Telefónica, la Colección de Fotografia d’Alcobendas, el Fons d’Art de la Generalitat de Catalunya, elCentre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), la Fundació Sorigué i la Fundació Vila Casas, entre d’altres.

Manel Esclusa ha guanyat diferents premis i obtingut diversos reconeixements, com el Laus / ADGFAD de Fotografia (1988), el Prix du Libre Photo (1988) o el Premi a l’artista consolidat per la millor exposició en galeria en l’edició dels Premis GAC 2016, per Selecció de fotografies 1977 – 2014, a la Galeria Eude (2015). És membre del Pla Nacional de Fotografia impulsat per la Generalitat i membre de mèrit del Patronat d’Estudis Osonencs i ha protagonitzat diverses publicacions i llibres, com Barcelona, ciutat imaginada (Ajuntament de Barcelona, 1988), Silencis latents (Lunwerg, 2022), Manel Esclusa (La Fàbrica, 2004) i Pell i ombra (Nova Era / Ajuntament de Barcelona, 2010), entre d’altres.

A més de la seva carrera com a creador, Manel Esclusa desenvolupa també l’àmbit docent a l’Escola Universitària Eina, a més de realitzar diversos tallers a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.

Valoració del president del comitè. El president del comitè organitzador dels Premis GAC, Benito Padilla –director d’Imaginart Gallery–, ha valorat la concessió dels dos premis trajectòria com dos merescuts homenatges i reconeixements. D’una banda a “la figura d’un galerista que va marcar una època a Barcelona, com Joan Gaspar, membre d’una nissaga que ha estat clau en el posicionament i la projecció de la ciutat en l’art modern i contemporani i que va destacar com un home erudit i sensible a la difusió de les arts”. I d’una altra, “a un fotògraf de prestigi, com Manel Esclusa, amb una brillant trajectòria, que permet situar aquesta disciplina en el lloc que li correspon en el terreny de les creacions”. “Esclusa”, ha afegit Benito Padilla, “és un dels referents de la fotografia contemporània i un creador coherent, que ha sabut construir un univers propi”.

Jurat. El jurat dels Premis GAC 2022 està presidit per la comissària d’art Pilar Parcerisas i integrat també pel crític Juan Bufill, l’artista Gino Rubert, el comissari Àlex Mitrani i la comissària Natalia Chocarro.

Premis GAC 2022. A més dels premis a una trajectòria artística i a una trajectòria com a galerista –tots dos amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell–, els Premis GAC distingiran les següents categories: 

  • al col·leccionisme
  • a la crítica
  • al mitjà de comunicació
  • al comissariat
  • a la millor programació en galeria
  • a la millor exposició històrica en galeria
  • a l’artista per millor exposició en galeria 
  • a l’artista de mitja carrera per la millor exposició en galeria

Organització. Els Premis GAC 2022, organitzats per Galeries d’Art Catalunya (GAC) i Art Barcelona en el marc de la Nit del Galerisme, reben el suport institucional de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), el Consorci de Comerç, Artesania i Moda, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), la Diputació de Barcelona, la Fundació Banc Sabadell i la Col·lecció DKV. També compten amb la col·laboració del Macba.