Els Premis GAC 2021 subratllen la vitalitat del galerisme

28 juny, 2021

Els Premis GAC 2021, lliurats dilluns 28 de juny –sota l’organització de les associacions Galeries d’Art de Catalunya (GAC) i Art Barcelona–, han distingit les actuacions i programacions més rellevants del panorama de l’art i el galerisme a Catalunya, en una gala celebrada a la Llibreria Ona en format híbrid. Galeristes, programadors, col·leccionistes, crítics i periodistes han rebut les diferents distincions, que han posat de manifest la vitalitat del galerisme en temps de turbulències culturals. 

Per a veure la cerimònica de lliurament,  a través del nostre canal de Youtube, clica aquí.

Els Premis GAC 2021 també han tingut dos noms propis: el de l’artista Fina Miralles i el galerista Artur Ramon Picas, que han estat guardonats amb el Premi Fundació Banc Sabadell a una trajectòria.

El jurat dels Premis GAC 2021 ha estat integrat per l’artista Rafel G. Bianchi, la col·leccionista Roser Figueras, la comissària Helena Tatay, el crític d’art Josep Casamartina i la periodista i crítica Montse Frisach.

Benito Padilla, President dels Premis, ha ressaltat que “aquesta catorzena edició dels Premis GAC ha posat de manifest el paper rellevant que el galerisme juga en l’ecosistema cultural de Catalunya: des de les propostes més convencionals a les més arriscades”. Padilla ha afegit que “tot i els temps difícils, l’univers de l’art ha sabut conservar la seva vitalitat com a generador d’idees, reflexions i impactes”.

PREMIS GAC 2021

  • Premi al mitjà de comunicació

A Carolina Rosich, i els serveis informatius de Televisió de Catalunya, per la seva aposta decidida per informar sobre l’actualitat d’art i exposicions dins dels Telenotícies de TV3, contribuint així a difondre l’art entre un públic molt ampli.

  • Premi al comissariat

A Glòria Bosch i Susanna Portell, per l’exposició L’amistat infinita, als Espais Volart de la Fundació Vila Casas, per l’excel·lència, rigor i qualitat d’una exposició, fruit d’una llarga recerca que té com a punt de partida la correspondència entre l’escultor i pedagog Àngel Ferrant i el dinamitzador cultural Xavier Vidal de Llobatera.

  • Premi a l’artista de mitja carrera per la millor exposició en galeria

A Eulàlia Rovira per l’exposició Esmorteir l’esmorteït, a la galeria etHALL, per haver sabut resoldre amb eficàcia i poesia un joc arquitectònic que posa en dansa l’espai galerístic.

  • Premi a la crítica

A Montse Badia, per la seva llarga  trajectòria com a historiadora, crítica d’art i comissaria independent d’exposicions a D’Appel Foundation, al  Macba, a l’Espai 13 de la Fundació Miro o a la Fundació Tapies, entre d’altres.

  • Premi al col·leccionisme

A Germán López i Marián Sanz, per haver reunit durant quatre dècades l‘obra d’artistes dels anys vuitanta, tant catalans com de la restat de l’Estat espanyol, amb l’anhel de copsar uns moments que van ser molt representatius del retorn a la pintura després de l’eclosió de l’art conceptual. I en aquesta dedicació van comptar amb l’amistat i els consells de la desapareguda Rosa Queralt a qui li han dedicat una sala permanent a la fundació que tenen al poble de Cretes (Matarranya).

  • Premi a l’artista consolidat per la millor exposició en galeria

A Evro-Zush per Volver a ser, a la Galeria Senda, una exposició constituïda per una sèrie de dibuixos que creen un univers minimalista i barroc, intens i assossegat, on el gaudi vital i la pulsió de mort conviuen.

  • Premi a la millor programació
    A etHALL pel seu rigor, coherència i risc, els quals han caracteritzat la programació de la galeria etHALL d’ençà que va obrir, primer al Raval, i després, en un desplaçament estratègic, a l’Hospitalet.
  • Premi a la millor exposició històrica

A la Galeria Marc Domènech, per Óscar Domínguez: El triple traç. 1948-1952, per haver exposat per primer cop a Barcelona i Madrid un dels períodes més desconeguts i menys difosos de l’obra pictòrica d’Óscar Domínguez.

  • Premi DKV a l’artista emergent per la millor exposició en galeria

A Jaume Clotet per 20vingut2020, a la galeria EtHall. És un artista jove, però amb una trajectòria intensa en activitat i interessant en propostes. El seu treball posa en qüestió no només múltiples qüestions relacionades amb la naturalesa objectual i única de l’obra d’art, sinó també el concepte mateix d’autoria.

  • Premi Fundació Banc Sabadell a una trajectòria artística

Fina Miralles, artista. Amb més de 50 anys de trajectòria, va ser pionera en la introducció de tendències com el land art o el body art, que va aplicar al gènere femení i a la cultura popular catalana. Amb una obra estretament vinculada (i emmarcada) a la natura, posa l’accent en la matèria com a essència creativa. Les seves creacions transiten per diverses expressions: muntatges, pintura, dibuix, vídeo o escriptura.

  • Premi Fundació Banc Sabadell a una trajectòria com a galerista

Artur Ramon Picas, galerista. Amb més de 60 anys de trajectòria, ha organitzat més de 200 exposicions d’artistes de diferents perfils, èpoques i estils, a més de col·lectives de diversos períodes de la Història de l’Art. Ha comissariat exposicions de Manolo Hugué (a Madrid, el 1997, i a Barcelona, el 2003) i ha col·laborat en préstecs d’obres al MNAC, Museu del Prado, Fundació Mapfre, Fundació Vila Casas, Fundació Godia i Museu Frederic Marès, entre molts altres. Ha estat president del Gremi d’Antiquaris de Catalunya (1977-78) i vicepresident d’Aproarte (1989-94), ha rebut el premi ACCA (1988), nomenat acadèmic d’honor a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi (2014) i Creu de Sant Jordi (2018).