Els Premis GAC distingeixen sòlides trajectòries i talent consolidat i emergent

13 June — 31 July, 2023

La programació de les galeries Cadaqués, Artur Ramon Art, RocioSantaCruc, Àngels Barcelona i El quadern robat han recollit diferents premis.

La nòmina de guanyadors de la setzena edició dels Premis GAC presenta un complet i plural retrat de les arts visuals i el galerisme de la Catalunya actual. Els premis han distingit figures de llarga trajectòria, com les dEulàlia Grau, Pepa Quinteiro, Colita, Jordi Gimferrer i Marga Perera, junt amb altres consolidades (Toni Giró, Jorge Satorre) i emergents (Daniela Ortiz), a més de les galeries Cadaqués i Artur Ramon Art i el mitjà El Temps de les Arts. 

Els Premis GAC estan organitzats per l’associació Galeries d’Art de Catalunya i s’han celebrat avui al Macba, en el marc de la Nit del Galerisme, que ha comptat amb l’assistència de prop de 300 convidats, entre els quals la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Els Premis GAC permeten efectuar un retrat bastant aproximat del panorama de les arts visuals i el galerisme a Catalunya. I en aquest sentit, aporten una fotografia d’un sector amb sòlida trajectòria, que es concreta en els reconeixements i premis que es lliuren a figures de llarg recorregut, però també a altres noms amb projecció actual, així com el talent emergent.

Entre tots aquests noms destaquen els de l’artista Eulàlia Grau i la galerista Pepa Quinteiro. Totes dues reben el Premi Honorífic – Fundació Banc Sabadell, la màxima distinció dels Premis GAC, que reconeix una trajectòria, tant artística com del galerisme que han rebut figures de primer nivell de les arts visuals a Catalunya.

Eulàlia Grau Donada (Terrassa, 1946) és una artista de llarg recorregut i que ha destacat en la seva trajectòria per haver explorat diverses disciplines i haver cercat noves fronteres geogràfiques i culturals en una època on el consum cultural quedava limitat als cànons establerts. Ha estat sempre una abanderada dels nous temps, dels nous llenguatges plàstics i de les noves tècniques expressives. Ha conreat la pintura, la fotografia, el collage i el vídeo, per a recollir una visió crítica de la societat.

Pepa Quinteiro (Reus, 1963) és la directora d’Anquin’s Galeria d’Art de Reus, que enguany commemora el seu cinquantè aniversari. Amb un llarg recorregut en el galerisme, seguint la trajectòria familiar, Pepa Quinteiro ha estat la primera dona galerista en entrar a l’Acadèmia Sant Jordi. Entre els principals mèrits que el comitè dels Premis GAC ha considerat per atorgar el guardó a Pepa Quinteiro ha estat la projecció internacional de la seva galeria i, per tant, de l’art català, tot tenint en compte l’esforç que representa aquesta tasca treballant lluny de l’àrea metropolitana.

A més d’Eulàlia Grau i Pepa Quinteiro, els Premis GAC 2023 també reconeixen altres figures de nivell, com l’artista Colita, per la seva exposició Dona situació límit; el col·leccionista Jordi Gimferrer, amb més de 60 anys de trajectòria en la qual ha construït un esplèndid conjunt de la pintura catalana del segle XX, i la crítica Marga Perera per la seva contínua tasca de reflexió en l’art contemporani des del rigor.

L’artista Toni Giró –per la seva exposició Revelacions 2013-2019– i el comissari Jorge Satorre –per l’exposició d’Alberto Peral Redonda redonda– són altres dos noms consolidats i amb projecció també premiats, així com el talent emergent de l’artista Daniela Ortiz –per l’exposició Rebelión de las raíces–.

Les galeries que han estat distingides en les diferents categories han estat la Galeria Cadaqués (millor exposició històrica en galeria), Artur Ramon Art (millor programació en galeria), RocíoSantaCruz (millor exposició en galeria a artista consolidat), Galeria El Quadern robat (millor exposició en galeria a artista de mitja carrera) i Galeria Àngels Barcelona (millor exposició en galeria a artista emergent). 

També han estat protagonistes el Centre dart Tecla Sala (premi al comissariat) i la publicació El Temps de les arts.

Durant l’acte, el president del Comitè dels Premis i flamant president de l’associació Galeries d’Art de Catalunya, Benito Padilla, ha reclamat situar l’art en el centre de l’equació cultural, “com fan els països desenvolupats”. Padilla ha manifestat que “és necessària la visibilització de l’art en tots els territoris de la vida en les seves accepcions més diverses, incrustar-ho al paisatge. Perquè si pensem en el futur, no hi ha futur sense vida, i en la mesura que l’art és la vida, no hi ha futur sense art”.

Jurat. El jurat dels Premis GAC 2023 està presidit per la comissària d’art Pilar Parcerisas i integrat també pel crític Juan Bufill, l’artista Gino Rubert, el comissari Àlex Mitrani i la comissària Natalia Chocarro.

PREMIS GAC 2023

Premi Honorífic – Fundació Banc Sabadell a l’artista per la seva trajectòria

A Eulàlia Grau

Premi Honorífic – Fundació Banc Sabadell a la galeria per la seva trajectòria

A Pepa Quinteiro, director d’Anquin’s Galeria d’Art, de Reus

Premi al col·leccionisme

A Jordi Gimferrer, per haver atresorat durant 60 anys un magnífic conjunt d’obres de pintura catalana amb noms destacats del modernisme, del noucentisme i de l’avantguarda del segle XX, una col·lecció rica especialment en obres dels pintors de Dau al Set, de l’informalisme i del Grup El Paso, que es complementa amb una visió arqueològica de l’Antiguitat. Una autèntica lliçó d’història de l’art viscuda amb passió que ha cedit generosament a la ciutat de Banyoles perquè tothom tingui accés mitjançant aquestes obres al coneixement de l’art que l’ha acompanyat tota la vida.

Premi a la crítica

A Marga Perera, per la seva contínua tasca de reflexió sobre l’art contemporani, amb rigor i sensibilitat, des d’una mirada constructiva, serena, objectiva i respectuosa per la creació artística de cada moment, per la seva especial preocupació pel paper social del crític d’art, la seva tasca comunicativa i d’influència en el mercat de l’art, el que s’ha fet palès en la seva contribució a les revistes Arteinformado i Tendencias del mercado del arte.

Premi al mitjà de comunicació

A El Temps de les Arts, per la puntualitat, rigor, bon criteri i professionalitat dels seus col·laboradors en el comentari crític a la majoria d’exposicions d’art en totes les seves disciplines que es produeixen a Catalunya, al País Valencia i a les Illes Balears, articles d’opinió que es complementen amb entrevistes a artistes, curadors, directors de museus, fundacions i galeries, tot creant un calidoscopi que registra en català la realitat artística d’aquests territoris.

Premi al comissariat

A Jorge Satorre, per l’exposició d’Alberto Peral Redonda redonda al Centre d’art Tecla Sala de l’Hospitalet, que destaca per la intervenció de l’artista en obres noves executades directament en l’espai a partir del cilindre com a element essencial, i en els dispositius que configuren la sala per tal d’incloure l’espectador en el recorregut. L’encertada selecció de només sis obres d’altres moments de l’artista, que van ser clau de volta en la seva trajectòria, l’han convertit en una antològica dels seus últims trenta anys, 

Premi a la millor exposició històrica en galeria

A la Galeria Cadaqués, per Ulysses 100. Richard Hamilton in Bloom, que aquest artista pioner del pop anglès i vinculat als orígens de la galeria dedica a la interpretació intel·lectual de l’obra magna de James Joyce. Durant 50 anys Hamilton es va dedicar a elaborar i perfeccionar els dibuixos que li serviren de base per crear-ne el seu equivalent pictòric en una tècnica, el gravat, en la que assolí a l’última època una gran expertesa.

Premi a la millor programació en galeria

A Artur Ramon Art, per haver creat un espai d’art que funciona com un laboratori d’idees en què el present s’enfronta al passat i viceversa des de totes les disciplines i sota el comú denominador de la bellesa que enllaça totes les èpoques. Exposicions com Natura sacra, de Jordi Ortiz, Cosas pequeñas y grandes, amb escultures de Susana Solano, El fons de lesguard, amb fotografies de Leopold Samsó, Pintura, dibuix i escultura, de Dominica Sánchez, La bellesa captiva i El món sencer és un teatre han contribuït a una lectura intemporal de l’art des de muntatges acurats i innovadors.

Premi a lartista emergent per la millor exposició en galeria

A Daniela Ortiz, per la Rebelión de las raíces a la galeria Àngels Barcelona, pel seu activisme artístic i pensament crític que denúncia la hipocresia del món occidental en la gestió del fenomen migratori. Mitjançant la pintura, la performance, la fotografia i el vídeo posa de manifest com a l’Estat espanyol i a Europa, malgrat haver-hi un discurs progressista davant del món, segueixen vigents lleis i normes que violenten la persona.

Premi a lartista consolidat per la millor exposició en galeria

A Colita, per l’exposició Dona situació límit, a la galeria RocíoSantaCruz, per recuperar un conjunt de fotografies del seu arxiu vinculades a la temàtica del llibre Antifémina, edició compartida amb Maria Aurèlia Campany i segrestada per les estructures franquistes ja en plena Transició Democràtica, una visió pionera del feminisme a l’estat espanyol des d’una mirada transgressora i desimbolta, que denúncia la marginació de la dona a ulls masculins.

Premi a lartista de mitja carrera per la millor exposició en galeria

A Toni Giró, per Revelacions 2013-2019 a la galeria El Quadern robat, una mostra de dibuixos inèdits sobre cotxes en flames, treballats amb les mans, pols de grafit, draps i goma d’esborrar; imatges violentes que sorgeixen en l’obscuritat i que “revelen” i “fan visible” la violència, la protesta, la injustícia en món en què vivim, un relat en clarobscur: llum de flames i foscor de fum i cendres.

Històric Guanyadors Premis GAC fins a 2022

Homenatges:

Artistes homenatjats:

2010 – Antoni Tàpies

2011 – Jaume Plensa

2012 – Richard Hamilton

2013 – Antoni Muntadas

2014 – Alfons Borrell

2015 – Susana Solano

2016 – Sean Scully

2017 – Perejaume

2018 – Frederic Amat

2019 – Àngels Ribé

2020 – Antoni Llena

2021 – Fina Miralles

2022 – Manel Esclusa

Galeristes homenatjats:

2016 – Francesc Mestre

2017 – Mariana Draper

2018 – Alejandro Sales

2019 – Fernando Pinós

2020 – Chus Roig

2021 – Artur Ramon Picas

2022 – Joan Gaspar i Farreras

Categories actualment vigents:

Premi al col·leccionisme: 

2008 – Josep Suñol 

2009 – Isak Andic

2010 – Helga de Alvear

2011 – Cal Cego

2012 – Fundació Vila Casa / Hans Nefkens (ex aequo)

2013 – Ernesto Ventós

2014 – Harold Berg

2015 – Andreu Rodríguez

2016 – Rafael Tous

2017 – Fundació Sorigué

2018 – Col·lecció Mas Blanch

2019 – José Ángel Sanz i Marisa Cortell

2020 – Josep M. Civit

2021 – Germán López i Marián Sanz

2022 –Tatxo Benet

Premi a la crítica dart: 

2008 – Juan Bufill

2009 – Jaume Vidal Oliveras

2010 – José Luis Brea

2011 – Xavier Antich

2012 – Elena Vozmediano

2013 – Anna Maria Guasch

2014 – Jaume Vidal Biosca, Montse Frisach i Maria Palau

2015 – Joan Maria Minguet

2016 – Josep Casamartina

2017 – Bea Espejo

2018 – Imma Prieto

2019 – Victoria Combalia

2020 – Ángela Molina

2021 – Montse Badia

2022 – Conxita Oliver

Premi al comissariat:

2010 – Latitudes

2011 – Helena Tatay

2012 – Vicent Todolí

2013 – Marta Gili

2014 – Montse Aguer, Jean–Michel Bouhours, Thierry Dufrêne i Jean–Hubert Martin

2015 – David Armengol i Martí Manén

2016 – Laurence Rassel i Hans Werner Poschauko

2017 – Fundación Museo Jorge Oteiza

2018 – Francesc Torres

2019 – Alexandra Laudo, per l’exposició Una certa foscor (CaixaForum)

2020 – Arnau Horta, per l’exposició Art sonor? (Fundació Miró)

2021 – Glòria Bosch i Susanna Portell, per l’exposició Lamistat infinita (Fundació Vila Casas)

2022 – Pepe Ribas, per l’exposició Underground i contracultura a la Catalunya dels 70

Premi al mitjà de comunicació: 

2008 – Programa La Nit al Dia (Televisió de Catalunya)

2009 – Programa Continuarà (TVE Catalunya)

2010 – A–desk, web

2011 – El Cultural (El Mundo)

2012 – Art Nexus, web

2013 – Escletxes (BTV)

2014 – Artiga, revista paper

2015 – Cultura|s (La Vanguardia)

2016 – Quadern (El País)

2017 – Time Out

2018 – Núvol – Diari Digital de Cultura

2019 – Territori Contemporani (La Xarxa)

2020 – Mirador de les Arts

2021 – Carolina Rosich – Serveis informatius de Cultura de TV3

2022 – Bonart

Premi DKV – a lartista emergent per la millor exposició en galeria:

2011 – Ignacio Uriarte – Galeria Nogueras–Blanchard

2012 – Daniel Jacoby – Galeria Toni Tàpies

2013 – Adrián Melis – ADN Gallery

2014 – Núria Güell – ADN Gallery

2015 – Alícia Kopf – Galeria Joan Prats

2016 – Enric Farrés – Galeria EtHall

2017 – Mar Arza – Galeria RocioSantaCruz

2018 – Aldo Urbano (i Josep Maria de Sucre) – Bombon Projects

2019 – Pep Vidal – ADN Gallery

2020 – Glenda Leon – Galeria Senda

2021 – Jaume Clotet – EtHall

2022 – Claudia Pagès – Galeria Àngels Barcelona

Premi a la millor exposició històrica en galeria

2016 – Chillida. Despertar – Mayoral Galeria d’Art

2017 – Carlos Saura fotógrafo. España años 50 – Círculo del Arte

2018 – La inspiración clásica de las vanguardias – Galeria Barbié

2019 – Ponç / Brossa – Galeria Joan Prats

2020 – Magda Bolumar. Papers dels anys 60 i 70 – Galeria Marc Domènech

2021 – Óscar Domínguez – Galeria Marc Domènech

2022 – Univers Calsina – Sala Parés

Premi a la millor programació en galeria

2016 – Galeria Marc Domènech

2017 – Àngels Barcelona

2018 – Juan Naranjo

2019 – ProjecteSD

2020 – RocioSantaCruz

2021 – EtHall

2022 – Esther Monturiol

Premi a lartista consolidat per la millor exposició en galeria

2016 – Manel Esclusa, Selecció de fotografies del 1977 al 2014 – Galeria Eude

2017 – Carlos Pazos, Naufragios recientes – ADN Galeria

2018 – Soledad Sevilla, Génesis – Galeria Marlborough

2019 – Miralda, Miralda. Tres projectes: (NYC-MIA-BCN) – Galeria Senda

2020 – Gonzalo Elvira, Idilio – RocioSantaCruz

2021 – Zush, per Volver a ser – Galeria Senda)

2022 – Mari Chordà, per Una artista feminista pionera

Premi a lartista de mitja carrera per la millor exposició en galeria

2021 – Eulàlia Rovira, per Esmorteir lesmorteït – EtHall

2022 – Guillermo Pfaff, per Over Easy – Galeria Mayoral

Barcelona, 13 de juny de 2023