La galerista Pepa Quinteiro i l’artista Eulàlia Grau rebran els Premis GAC 2023 a les seves trajectòries

4 April — 13 June, 2023

Les dues guardonades amb els Premis Honorífics a la Trajectòria – Fundació Banc Sabadell són dues figures de prestigi en les arts del país. Recolliran la distinció en la Nit del Galerisme, que se celebrarà al Macba el 13 de juny vinent.

Dues figures de referència del món de l’art a Catalunya rebran la màxima distinció dels Premis GAC 2023: la galerista Pepa Quinteiro –directora d’Anquin’s Galeria d’Art de Reus– i l’artista Eulàlia Grau. Totes dues seran guardonades amb els Premis Honorífics a la Trajectòria – Fundació Banc Sabadell durant la setzena edició dels Premis GAC, que se celebraran en la Nit del Galerisme, el 13 de juny vinent al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba).

Els Premis Honorífics – Fundació Banc Sabadell a una trajectòria com a galerista i a una trajectòria artística són els dos màxims reconeixements dels Premis GAC, que lideren l’associació Galeries d’Art de Catalunya (GAC), amb la col·laboracíó de l’associació Art Barcelona, en un comitè presidit pel galerista Benito Padilla –membre de la Junta de l’associació GAC– i amb un jurat presidit per la comissària Pilar Parcerisas. L’objectiu dels dos guardons és el reconeixement de la trajectòria de grans figures de les arts visuals a Catalunya.

A més dels dos Premis Honorífics – Fundació Banc Sabadell, a la Nit del Galerisme es lliuraran altres 9 distincions dels Premis GAC, que es faran públiques en el mateix esdeveniment: al col·leccionisme, a la crítica, al mitjà de comunicació, al comissariat, a la millor exposició històrica en galeria, a la millor programació en galeria, a l’artista emergent per la millor exposició en galeria, a l’artista consolidat per la millor exposició en galeria i a l’artista de mitja carrera per la millor exposició en galeria.

Pepa Quinteiro (Reus, 1963) és la directora d’Anquin’s Galeria d’Art de Reus, que enguany commemora el seu cinquantè aniversari. Amb un llarg recorregut en el galerisme, seguint la trajectòria familiar, Pepa Quinteiro ha estat la primera dona galerista en entrar a l’Acadèmia Sant Jordi. Està llicenciada en Geografia i Història per la UB i ha realitzat diversos cursos, tallers i seminaris d’art i cultura a ciutats com Barcelona, Madrid i París, entre d’altres.

Anquin’s Galeria d’Art va ser un de les primeres galeries d’art catalanes fora de l’àrea metropolitana de Barcelona. Fundada pel matrimoni d’Antonio Quinteiro i Pepita Giner, en pocs anys va esdevenir un punt de trobada per a artistes, col·leccionistes i públic i un referent cultural a les comarques meridionals. Entre les seves iniciatives rellevants figura l’organització anual de l’exposició col·lectiva El Saló de Maig, que presentava 50 artistes, entre els quals alguns de renom, com Rebull, Cuixart o Tharrats.

L’any 1992, Pepa Quinteiro va assumir la direcció de la galeria i va impulsar diverses propostes, com el foment del talent jove i, especialment, la projecció internacional. Entre els principals mèrits que el comitè dels Premis GAC ha considerat per atorgar el guardó a Pepa Quinteiro ha estat, precisament, la projecció internacional de la seva galeria i, per tant, de l’art català, tot tenint en compte l’esforç que representa aquesta tasca treballant lluny de l’àrea metropolitana.

L’any 2001 va obrir un segon espai, també a Reus, ArtLoft, dedicat als artistes emergents. Onze anys després, les dues sales es van fusionar en l’actual Anquin’s Galeria d’Art, al carrer Campoamor de la capital del Baix Camp.

Eulàlia Grau Donada (Terrassa, 1946) és una artista de llarg recorregut i que ha destacat en la seva trajectòria per haver explorat diverses disciplines i haver cercat noves fronteres geogràfiques i culturals en una època on el consum cultural quedava limitat als cànons establerts. Ha estat sempre una abanderada dels nous temps, dels nous llenguatges plàstics i de les noves tècniques expressives. Ha conreat la pintura, la fotografia, el collage i el vídeo, per a recollir una visió crítica de la societat.

Eulàlia Grau va començar a estudiar Belles Arts, però ho va deixar, inspirada per explorar noves disciplines. Es va decantar pels estudis de cinema a la Sala Aixelà, (amb professors com Pere Portabella i Alexandre Circici) i també de disseny a l’Escola Eina (on va conèixer Albert Ràfols – Casamada i Josep Maria Carandell).

De seguida, però, va començar a voltar pel món. Primer, se’n va anar a Milà, on va treballar en l’estudi de disseny Olivetti; després es va desplaçar a Berlín, on es va impregnar de la cultura i la contracultura dels anys previs a la caiguda del Mur. A continuació, es va traslladar al Japó, seduïda per la cultura d’aquest país, i després ho va fer a la Xina, on s’hi va estar fins a retornar a Catalunya el 1996.

Ha protagonitzat exposicions de notable relleu, com la del Macba al 2013 (Mai no he pintat àngels daurats) el Museum de Liubiana (2017) o la Galeria Vallois de París, també al 2017. La seva primera exposició destacada va ser, ara fa cinquanta anys, a la Sala Vinçon de Barcelona. Posteriorment, va realitzar-ne d’altres, també individuals, al Conway Hall de Londres, la Werkstatt Galerie de Múnic o a Tokio. Té obra al Museu Reina Sofia de Madrid.

Valoració del president del comitè. Benito Padilla, president del comitè organitzador dels Premis GAC i director d’Imaginart Gallery, ha destacat el perfil de totes dues premiades i la seva decidida contribució al terreny de les arts a Catalunya. Per una banda, de Pepa Quinteiro, ha subratllat que “ha demostrat com des de la tenacitat, el rigor i la determinació es pot construir un projecte galerista que sigui exitós, que es mantingui en el temps i que superi fronteres”, mentre que d’Eulàlia Grau ha destacat “la seva visió avançada socialment i artística, que l’ha conduït a experimentar en llenguatges narratius i adaptar-se de ple a les noves tendències visuals i comunicatives”.

Jurat. El jurat dels Premis GAC 2023 està presidit per la comissària d’art Pilar Parcerisas i integrat també pel crític Juan Bufill, l’artista Gino Rubert, el comissari Àlex Mitrani i la comissària Natalia Chocarro.

Premis GAC 2023. A més dels premis a una trajectòria com a artista i a la trajectòria com a galerista –tots dos amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell–, els Premis GAC distingiran les següents categories:
– al col·leccionisme
– a la crítica
– al mitjà de comunicació
– al comissariat
– a la millor exposició històrica en galeria
– a la millor programació en galeria
– a l’artista emergent per millor exposició en galeria
– a l’artista consolidat per millor exposició en galeria
– a l’artista de mitja carrera per la millor exposició en galeria

Organització. Els Premis GAC 2023, liderats per l’associació Galeries d’Art Catalunya (GAC), amb la col·laboració de l’associació Art Barcelona, en el marc de la Nit del Galerisme, reben el suport institucional de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), el Consorci de Comerç, Artesania i Moda, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), la Diputació de Barcelona i la Fundació Banc Sabadell. Des de la seva quarta edició, el Macba és l’escenari d’aquest esdeveniment, com a mostra del compromís d’aquest esdeveniment amb l’art contemporani.

Anteriors guanyadors

Artistes homenatjats:
2010 – Antoni Tàpies
2011 – Jaume Plensa
2012 – Richard Hamilton
2013 – Antoni Muntadas
2014 – Alfons Borrell
2015 – Susana Solano
2016 – Sean Scully
2017 – Perejaume
2018 – Frederic Amat
2019 – Àngels Ribé
2020 – Antoni Llena
2021 – Fina Miralles
2022 – Manel Esclusa

Galeristes homenatjats:
2016 – Francesc Mestre
2017 – Mariana Draper
2018 – Alejandro Sales
2019 – Fernando Pinós
2020 – Chus Roig
2021 – Artur Ramon Picas
2022 – Joan Gaspar i Farreras