Les galeries d’art de Catalunya tracen un complet i variat programa d’exposicions per al darrer trimestre del 2022
1 octubre — 31 desembre, 2022

Des de l’art modern de finals del XIX fins la nova abstracció configuren una polièdrica proposta de períodes, tendències i estils diversos
El programa de les galeries associades a Galeries d’Art de Catalunya (GAC) per al darrer trimestre de l’any abasta un polièdric cartell de tendències, períodes i estils, que dibuixen una atractiva oferta de les arts visuals. Artistes catalans universals –Casas, Miró, Dalí, Tàpies o Barceló– conviuen amb figures actuals de reconegut prestigi –Susana Solano, Eduardo Vega de Seoane, Maru Quiñonero o Rubén Martín–, amb referents internacionals al segle XX –Sonia Delaunay, Victor Vasarely o Carlos Cruz Díez– i noms amb projecció, com Andrés Waissman, Ger Doorking, Aaron Young o Tanchen, entre d’altres.
Les galeries del GAC han arrencat temporada amb una completa oferta d’exposicions d’art, que constitueixen un reclam plural per al públic local, el del conjunt del país i, fins i tot, a nivell exterior. El conjunt de propostes també permet subratllar la bona salut creativa del galerisme català i l’aposta creixent per generar propostes innovadores, que bateguen al costat dels formats convencionals.
Artistes d’aquí amb projecció arreu. El cartell de l’inici de curs 2022-23 inclou noms d’artistes catalans i de la resta de l’Estat. L’escultura barcelonina Susana Solano presenta a Artur Ramon Art un suggestiu diàleg amb les seves obres de diferents materials, formats i dimensions. La també escultora Montserrat Torras Hernández exposa la seva obra a la Galeria Subex.
La sala de Turó Park de la Galeria Miquel Alzueta és l’escenari de les noves creacions de Maru Quiñonero, una de les artistes espanyoles amb més projecció, que també ha presentat obra a París, Londres i Nova York, mentre que la del carrer Sèneca de la mateixa galeria ho és de les peces abstractes de gran tamany d’Enrich R. Al seu torn, la pintura expressionista abstracta d’Eduardo Vega de Seoane brilla a la Sala Dalmau. Una altre dels noms a destacar és el de Rubén Martín de Lucas, que exposa a Pigment Gallery els seus treballs en què situa el focus en el paisatge “i el comportament associat”. Espai Cavallers exposa l’obra qualificada d’“abstracció pura” de Jesús Mauri i Canals Galeria d’Art es lliura a l’avantguarda plàstica de Neus Colet.
La figuració contemporània també és present en el programa de les galeries catalanes en aquest darrer trimestre del 2022. La Galeria Jordi Barnadas celebra el seu trentè aniversari, amb una mostra de setze artistes habituals de la casa i que tenen en comú també les seves tendències figuratives. La Galeria Anquins –que l’any vinent farà 50 anys– presenta les pintures del danès establert a Catalunya Frank Jensen. Per la seva part La GaLeRia exposa les textures matèriques de Marta Ballvé i L’Arcada, els rostres acolorits de Laura Bofill. També és rellevant el paisatge figuratiu de Noemí Martín, que exposa a la sala del carrer de la Palla de les Galeries Villa del Arte, que també mostra Tomàs Sunyol i José Benítez. La Sala Rusiñol exposa el paisatge de natura i marina de Manel Bosch. També predominen els paisatges en l’obra de Joan Pardo a la Galeria MAR.
El programa de les galeries d’art també presenta propostes transversals, com la d’Imaginart dedicada a la cultura del flamenc a Catalunya, o les instal·lacions de disseny d’Il·lacions Gallery de les asiàtiques Tanchen, la de Akyto i la de Joan Vila Capdevila, i Villa del Arte també acull les peces transversals del polièdric Stephen Reusse. Els retrats transgressors del polonès que viu a Barcelona Andrezj Farfulowski són els protagonistes a Artevistas Gallery. Per la seva part, la Galeria Antoni Pinyol recupera l’obra de Gelo.
Artistes internacionals que són referència. El cartell de les galeries catalanes també presenten treballs de figures internacionals, tant emergents com consolidades. La Galeria Lorena Ruiz de Villa exposa les impactants peces de Jean Marie Appriou, Tomás Saraceno i Aaron Young. La Galeria Out of Africa dóna la veu al nigerià Emeka Udemba i el kenià Onyis Martin i Villa el Arte exposa els retrats de l’artista alemany multidisciplinar Ger Doornink. Les instal·lacions de l’Espronceda Institut o the Arts acullen l’exposició d’Andrés Waissman i Santiago Paredes, recents guanyadors del Swab / Espronceda Art Prize.
Artistes universals. En l’oferta galerista de finals del 2022 també hi són presents alguns dels noms catalans més universals de l’art modern i del segle XX. D’una banda, Eliseu Meifrèn, Santiago Rusiñol, Joaquín Torres-García formen part e la mostra de la Galeria David Cervelló, mentre que de l’altra, Dalí, Miró, Claramunt o Barceló participen en la col·lectiva de la Galeria Roger Viñuela. La Galeria Gothsland presenta l’exposició Visions de Barcelona, amb obres de Casas, Roig i Soler o Opisso i la Galeria Jordi Pascual centra la seva aposta en Antoni Tàpies, mentre que la Galeria Cortina ha obert amb l’art cinètic i noms de primer nivell, com Carlos Cruz Díez, Toni Costa, Rafael Soto i Victor Vasarely.
Per la seva part, la Galeria A|34 centra l’inici de temporada en la fotografia, amb noms reconeguts com Oriol Maspons, Leopoldo Pomés, Colita o Francesc Català-Roca.