Exposició

AFRO SEDUCTION – ANJEL (Boris Anje)

7 May — 20 June, 2021

Famós per les seves animades pintures neo-pop art de dandis africans contemporanis, l’artista camerunès Anjel —nascut com a Boris Anje, el 1993— continua la seva acolorida exploració dels scenesters negres de la moda a l’exposició “Afro Seduction”, la seva segona mostra individual a l’OOA Gallery. 

Tot treballant a partir de fotografies acuradament seleccionades d’homes i dones elegants, Anjel en modifica els vestits amb canvis de colors i textures, tot alterant les fonts de llum per aprofundir en les ombres i realçar els reflexos, i contextualitza els seus subjectes negres sorprenents en els àmbits de la cultura de consum global i del simbolisme africà. 

“Vull donar valor al cos negre”, va declarar Anjel des del seu estudi a la ciutat costanera camerunesa de Douala. “Intento donar algun tipus d’atenció, algun tipus d’atracció, a la persona de color.” 

Una novetat en el treball recent d’Anjel és l’ús de símbols de l’alfabet adinkra, que és una manera contemporània d’escriure alguns dels idiomes que es parlen a Ghana i a Costa d’Ivori, incloses les llengües akan, dagbani, ewe i ga. De vegades, s’utilitzen els símbols adinkra en els dissenys de logotips de marques empresarials, on s’usen aquests símbols per representar refranys, proverbis o conceptes, com ara la saviesa, la força, la unitat, la riquesa, l’amor i la pau.

Als seus quadres The Power of Love I i II (2021), un home negre sense camisa llueix com un tatuatge al seu pit inflat el símbol adinkra que es relaciona amb el títol d’aquestes pintures. Tot adoptant un posat xulesc, amb una jaqueta texana blava penjada de les espatlles i els calçotets Calvin Klein exposats entre els pantalons oberts, s’enfronta orgullosament als espectadors, mentre altres símbols del poder de l’amor suren al seu voltant com a petons llançats en la seva direcció per admiradors devots. 

De manera similar, les pintures Gods Supremacy I i II (2021) representen una dona negra sense brusa, amb una jaqueta texana verda i pantalons de color rosa intens. Uns símbols adinkra que al·ludeixen a la supremacia de Déu estan serigrafiats en blanc i reboten al voltant de la composició com si fossin els objectius canviants d’un videojoc d’apuntar i disparar. Envoltada de logotips de moda, la seva imatge temptadora s’arregla el considerable pentinat afro amb les dues mans, en la primera versió, i manté l’equilibri sobre una cama mentre es toca elegantment els cabells amb una mà i una de les seves sabates de taló amb l’altra, a la segona versió. 

Un atractiu home negre, que presumeix d’una jaqueta texana blava amb imatges del músic i panafricanista Fela Anikulapo Kuti, es repeteix igualment a les pintures Duafe of Fela (Beauty of Fela) i Greatness is Within (ambdues del 2021), les quals combinen gràficament logotips de moda i símbols africans en colors rosa i verd ben contrastants al fons circumdant. 

Més informació:

Dates: 7 de maig – 20 de juny, 2021
Adreça: carrer Nou, 1, 08870 Sitges, Barcelona
Horari: dilluns a divendres 11 h-14 h 18 h-20.30 h Dissabte 11 h-14 h 18 h-21 h diumenge 11 h-14 h 17 h-20.30 h
Telèfon: (+34) 618 35 63 51
eMail: sorella@outofafricagallery.com
Adreça web: outofafricagallery.com