Els 4 Gats. Bressol del Modernisme

15 May — 28 July, 2023

Símbol per antonomàsia de tota una època, Els 4 Gats va obrir les portes abans d’acabar el segle XIX per tancar-les pocs anys després. Tot i això, la seva clausura no va significar el final del Modernisme, sinó més aviat la culminació d’un moviment complex que havia iniciat els seus anys gairebé una dècada enrere.

Per les sales i les taules d’aquest hostal, restaurant i cerveseria va passar tota mena de públic, sobretot artistes: pintors i escultors de diferents generacions, des de consagrats com Romàn Ribera fins a noves promeses com Isidre Nonell, passant evidentment pels pioners “moderns”, és a dir, Ramon Casas o Santiago Rusiñol, dos dels responsables del nou establiment.

Així mateix, si bé els assidus a Els 4 Gats van coquetejar amb la bohèmia, no tots hi van combregar de manera habitual, sent les seves creacions, doncs, un reflex de l’actitud i compromís cap a la realitat del seu temps. D’aquesta manera, ens toparem amb artistes més afins a mostrar una modernitat cosmopolita i elegant (Joan Cardona, Xavier Gosé, Carlos Vázquez), però també d’altres amb interès cap a un paisatgisme de vibracions impressionistes (Eliseu Meifrén). Tot i això, el gran revulsiu estètic que va significar aquest espai es va produir a través de la interpretació propera del món que els va tocar viure -en sintonia amb l’esperit bohemi-, que va oscil·lar entre un costumisme deutor del tòpic de l’espanyolada (Ricard Canals) a una visió més sòrdida i miserabilista (Isidre Nonell, Ricard Opisso), mirada que posaria les bases per a l’expressionisme que arribaria poc després amb les avantguardes del segle XX.

Amb motiu de l’actual exposició sobre aquest mític establiment al Museu del Modernisme de Barcelona, la Galeria Gothsland convida el públic a apropar-se a les sales per gaudir d’una bestreta o prolongació sobre aquesta mostra. D’aquesta manera, el visitant podrà contemplar creacions representatives d’alguns dels artistes lligats amb Els 4 Gats, ja fos com a fundadors, clients, expositors i/o col·laboradors; la qual cosa us permetrà obtenir una visió panoràmica de la seva importància per a l’art català de finals del segle XIX i principis del XX.

Més Informació

Dates: 15 de maig – 28 de juliol, 2023
Adreça: Consell de Cent, 331, 08007 Barcelona
Horari: dilluns a dissabte, 10 h-14 h 16 h-20 h
Telèfon: (+34) 93 488 19 22
eMail: info@gothsland.com
Adreça web: gothsland.com