Exposició
Emerge – Solo Show Olivia Mae Pendersgast
29 gener — 20 març, 2022

OLIVIA MAE PENDERGAST
Exposició individual “EMERGE”
No trobem amb freqüència un artista amb un treball que sigui innegablement contemporani, progressista i original, i que tot i així estigui fermament apuntalat i inspirat en moviments artístics del segle xx d’antics mestres revolucionaris, com ara Picasso, Modigliani i Gauguin.
Les pintures de l’Olivia —i de fet ella mateixa— evoquen una època daurada en la qual els artistes eren agosarats, audaços i creatius en la recerca de noves perspectives, de més llibertat i d’una simplicitat que és la puresa i l’essència de la vida.
Gauguin va fugir de la rigidesa de la vida a França, tot rebutjant-ne les convencions socials a canvi de la llibertat, la pau i la inspiració que esperava trobar a Tahití, on va crear les seves millors obres. Tant Picasso com, de manera més significativa, Modigliani, van trobar la llibertat, la bellesa i la puresa en el seu encontre amb l’art abstracte, inspirats per les elegants escultures i màscares del poble fang de l’Àfrica Central.
Seria negligent no reconèixer els paral·lelismes clars que hi ha entre l’estil de treball de l’Olivia i el del gran mestre Modigliani, un fet que ella mateixa reconeix, ja que va descobrir i es va enamorar del seu treball fa anys, quan era estudiant.
La icònica desproporció i les formes allargades de les muses kenyanes, el buit dels ulls inexpressius i els senzills però estoics posats rendeixen homenatge i fan referència a les obres mestres d’aquest autor. Tanmateix, allò que fa que els retrats de l’Olivia siguin singularment diferents i significatius quant a l’estil i continguts són els temes dels seus models i l’equilibri de la seva escala.
Si bé tant Modigliani com Picasso feien referències clares a l’estètica, l’estil i els motius africans —sovint sense acreditar-ho ni reconèixer-ho expressament— per promoure’n els moviments artístics i l’art occidental en general, l’Olivia evita aquesta relliscada amb la virtut de sincerar-se sobre les seves fonts d’inspiració: és una artista nord-americana que treballa i viu entre kenyans.
A més, cada model que capta bellament sobre el llenç n’ha donat el consentiment previ de posar per a ella, la qual cosa detectem fàcilment en la naturalesa tranquil·la i relaxada dels seus personatges, i això suggereix el grau de confiança, comoditat i respecte que hi ha entre l’artista i els seus models. Obres com Grace with Pink Cup i Girl Sitting in White són exemples perfectes d’aquesta amable dinàmica i interrelació, quan observem la franquesa i la llibertat del llenguatge corporal i dels gestos dels protagonistes, com també l’aurèola amb què l’artista els honora, com un antic símbol de reverència.




L’empatia i la recerca per veure i apreciar veritablement les persones tal com són formen una part essencial de la pràctica i les motivacions de l’Olivia. Les pinzellades soltes, gairebé transparents, i la paleta de colors suaus i tènues són un recurs visual intencionat que utilitza per veure més enllà i a través dels trets físics evidents dels seus models, amb la intenció de captar-ne la veritable essència i l’esperit, per connectar així a un nivell més eteri i profund. Young Girl in Pink n’és el millor exemple, ja que l’espectador se sent atret immediatament per la naturalesa precoç i curiosa d’una jove que vacil·la entre les restriccions de la maduresa i l’exuberància de la joventut.
La pregunta que es planteja sovint, i que acaloradament es debat als cercles artístics, és si un artista que no és origen africà es pot considerar un artista africà contemporani. Aquells que ho jutgen encara deliberen, però la majoria estaríem d’acord que l’art africà contemporani actual tracta de centrar l’art africà al cor de l’art global i no a la perifèria, com històricament ha estat el cas. Segons aquesta lògica, qualsevol artista, africà o no, que situï el poble, la cultura i les històries africanes al centre de la seva pràctica, amb sinceritat, estima i empatia, ha de ser benvingut i acceptat com a tal. L’Olivia forma part d’aquest grup d’artistes.
Més Informació
Dates: 29 de gener – 20 de març, 2022
Lloc: Carrer Nou 1, 08870 Sitges, Barcelona
Horari: Dilluns-Divendres 11h-14h 18h-20:30h Dissabte 11h-14h 18h-21h Diumenge 11h-14h 17h-20:30h
Telèfon: (+34) 618 35 63 51
eMail: sorella@outofafricagallery.com
Website: outofafricagallery.com