Exposició
Evans Mbugua – Flower Power
24 novembre 2021 — 9 gener 2022

Arrelada en els moviments pacifistes occidentals i en la ideologia de resistència no violenta de la dècada dels seixanta, la noció de “Flower Power” ha evolucionat i ha florit fins a convertir-se en un moviment i una lluita global del segle xxi, utilitzada per activistes de Greenpeace, ambientòlegs i grups antibel·licistes per igual.
Avui dia, el Flower Power no es caracteritza només per la repulsa contra l’acer fred del desenvolupament armamentista i l’amenaça d’una destrucció mútua assegurada mitjançant l’avenç de les armes nuclears i bioquímiques, sinó també per una amenaça encara més sinistra contra la humanitat i les generacions futures, la del canvi climàtic i l’escalfament global.
De manera commovedora, en el context de la COP26, mentre els líders mundials es reuneixen a Europa per acordar solucions que resolguin l’amenaça cada vegada més imminent contra la civilització global i ratificar els acords signats a París sis anys abans, Evans Mbugua treballa prolíficament al seu estudi en aquesta mateixa ciutat per crear un conjunt d’obres que aborden igualment aquestes qüestions, tot i que ho fan visualment i d’una manera més críptica, però no per això menys significativa i poderosa.
Per a Evans —un ciutadà global i un artista visual per excel·lència, amb arrels a Kenya (Àfrica Oriental) i amb pètals i fulles que es ramifiquen des del Marroc i l’Àfrica del Nord fins a Espanya i França, a Europa—, l’exposició Flower Power no és tan sols una sèrie d’obres que capten la bellesa i el sentiment típicament associats a les flors, sinó quelcom més. És una crida a la humanitat perquè abraci l’universalisme i els valors, els interessos i el llenguatge visual mútuament compartits que tots entenem i coneixem de manera innata, independentment de les nostres diferències percebudes, ja siguin reals, superficials o imaginàries.
La manera genuïna de treballar sobre plexiglàs i vidre d’Evans, en oposició al llenç o al suport de fusta més tradicionals pels quals opten la majoria dels artistes visuals, parla no només del seu desig de desafiar l’statu quo, superar els límits, explorar i evolucionar, sinó també de la veneració que sent per la llum i els seus reflexos, així com per les qualitats lluminoses i els efectes que provoquen als seus treballs, tant literalment com metafòricament.
Les seves obres, il·luminades per la llum, adquireixen així una qualitat etèria i espiritual, com una reminiscència de les vidrieres tintades de les escoles i esglésies que representaven figures sagrades i respectades que ell recorda de la seva infància a Kenya. De la mateixa manera, el simbolisme i el significat de la llum parla dels motius d’esperança, pau i optimisme perpetu, constants i recurrents al llarg de la totalitat de la seva obra, que en parts iguals s’irradien des de cada musa que capta i es reflecteixen a les seves ulleres de sol exclusives.
A més, seria negligent no assenyalar la importància de la llum com a component essencial del procés de la fotosíntesi, necessària per nodrir i sustentar el creixement de les flors, que l’artista aprecia amb afecte. Per a Evans, i per a la societat en general, les flors encara són una manifestació visual i física de la bellesa, la santedat i la fragilitat de la vida, com també del seu significat social i del paper que sempre han mantingut com a mostra d’ofrena, amor i humanitat.
Flower Power és, a tot els efectes, una extensió de la filosofia de l’artista sobre la vida i la humanitat, basada en el seu viatge propi de descobriments, trobades i creixement personal fins ara. La seva veritat prové i s’inspira en l’estima que sent per l’universalisme i en comprendre que, en última instància, malgrat les nostres diferències, tots som iguals, i com a tals hem de conviure els uns amb els altres, i també amb la natura, amb amor, harmonia, respecte mutu i pau.
Raphael Dapaah
Art writer, Consultant, Contributor
Dapaah Gallery |Polo Lifestyles Magazine |Art Plugged


Més Informació
Dates: 24 de novembre, 2021 – 9 de gener, 2022
Lloc: Carrer Nou 1, 08870 Sitges, Barcelona
Horari: Dilluns-Divendres 11h-14h 18h-20:30h Dissabte 11h-14h 18h-21h Diumenge 11h-14h 17h-20:30h
Telèfon: (+34) 618 35 63 51
eMail: sorella@outofafricagallery.com
Website: outofafricagallery.com