Exposició

Impossible n’est pas Camerounais – Solo show Abdias Ngateu

6 July — 4 August, 2024

El Viatge Artístic d’Abdias Ngateu.

Nascut el 1990 a Douala, Camerun, Abdias Ngateu viu i treballa a la seva ciutat natal, on l’entorn urbà vibrant i caòtic serveix com una profunda font d’inspiració per al seu art. L’enfocament únic de Ngateu consisteix a antropomorfitzar animals per reflectir comportaments humans, difuminant les línies entre els trets humans i animals. Aquesta tècnica li permet aprofundir en els problemes socials, especialment en les complexitats del transport urbà i els desafiaments d’infraestructura a Douala.
L’art de Ngateu destaca el desordre i la corrupció inherents a la infraestructura urbana. Les carreteres, destinades al transport, ràpidament cauen en mal estat a causa de la manca de compliment de les normes de construcció i la corrupció que infiltra el sistema. Els vehicles, sobrecarregats i gairebé operatius, es converteixen en símbols de resiliència i supervivència enmig de la disfunció.
El que distingeix Ngateu és la seva capacitat per infondre humor en el seu comentari crític. Les seves obres d’art acolorides i vívides són indubtablement divertides a primera vista, però porten un missatge més profund i commovedor sobre les condicions socioeconòmiques a Camerun. Aquest enfocament de doble capa és un testimoni de la seva perspicàcia sociològica, un camp que va estudiar formalment a la Universitat de Douala juntament amb la seva formació en arts gràfiques i decoratives, que va començar a la tendra edat de 14 anys.
El treball de Ngateu no és només un reflex de la societat camerunesa, sinó que ressona àmpliament en diferents cultures, fent que el seu comentari social sigui universalment rellevant. Les seves pintures sovint presenten inscripcions satíriques en vehicles, com “wifi gratis a bord” o “taxi amb aire condicionat,” juxtaposes amb les dures realitats de la vida urbana. Aquests detalls irònics obliguen els espectadors a mirar més enllà de l’humor immediat i enfrontar-se als problemes subjacents.
Des de 2018, Ngateu ha estat representat per la OOA GALLERY, cosa que ha impulsat significativament la seva carrera. El suport de la galeria li ha obert portes internacionals, brindant-li oportunitats per exhibir el seu treball en l’escenari global. La seva participació en diverses exposicions prestigioses, com SEGOU’ART a Mali i el OFF de la Biennal DAK’ART a Senegal, li ha valgut el reconeixement de la crítica i ha consolidat la seva reputació com un destacat artista contemporani.
El 2021, el treball de Ngateu va guanyar reconeixement internacional a través de notables exposicions en diferents parts del món. Una de les exposicions clau d’aquell any va ser “Herois Cotidians” a la OOA GALLERY a Barcelona, Espanya. Aquesta exposició va mostrar la capacitat de Ngateu per capturar l’essència de les persones ordinàries, convertint-les en subjectes extraordinaris a través de la seva lent artística. Les seves peces en aquesta exposició van ser celebrades pel seu ús vibrant del color i la commovedora representació dels seus subjectes, reflectint la resiliència i la bellesa de la vida quotidiana.
A més, en el mateix any, l’art de Ngateu es va presentar a ART X Lagos 2021, una prestigiosa fira d’art a Lagos, Nigèria, a través de la OOA GALLERY. Aquest esdeveniment és una de les principals fires d’art a Àfrica, coneguda per reunir alguns dels artistes més talentosos i innovadors del continent i més enllà. La participació de Ngateu a ART X Lagos 2021 va consolidar encara més el seu estatus com una figura significativa en l’art contemporani africà. Les seves obres van ser ben rebudes, ressonant amb una audiència diversa i destacant les riques narratives culturals de la seva terra natal.
El 2024, la carrera de Ngateu segueix en ascens, amb exposicions planificades en múltiples continents, consolidant encara més el seu lloc en l’escena artística internacional. El seu treball serveix com un vívid recordatori de la resiliència i la creativitat que prosperen fins i tot en entorns desafiants. El lema de l’artista, inscrit en un dels seus famosos taxis, “Impossible n’est pas Camerounais” (“Impossible no és Camerunès”), encapsula el seu esperit optimista i determinat.
L’art de Ngateu ens convida a veure el món a través d’una lent d’humor i ironia, mentre ens desafia a reconèixer i abordar els problemes sociopolítics més profunds. La seva capacitat per barrejar la creativitat artística amb la crítica social el converteix en una veu crucial en l’art contemporani, una que continua inspirant i provocant reflexió arreu del món.
Aquesta visió s’encapsula en la seva sèrie “Impossible n’est pas Camerounais,” que vincula la vida caòtica dels bulliciosos carrers de Douala amb la perspectiva positiva i humorística que Abdias infon en el seu treball. La visió d’Àfrica per a la resta del món sovint està determinada per les circumstàncies històriques i naturals del continent. Tot i això, Ngateu busca representar una realitat que, tot i que conté elements de dificultat, també ofereix moments d’alegria i una comprensió més suau i matisada del concepte general.

Més Informació

Dates: 6 de juliol – 4 d’agost, 2024
Lloc: Carrer Nou 1, 08870 Sitges, Barcelona
Horari: Dilluns-Divendres 11h-14h 18h-20:30h Dissabte 11h-14h 18h-21h Diumenge 11h-14h 17h-20:30h
Telèfon: (+34) 618 35 63 51
eMail: sorella@ooagallery.com
Adreça web: www.ooagallery.com