Exposició
Identitats, Marta Fabregas
5 febrer — 16 març, 2021

Marta Fàbregas. L’art i la bellesa al servei de la comunitat i el feminisme
La galería d’art Anquins presenta per primera vegada a Reus, l’obra de la fotògrafa i artista Marta Fàbregas. L’exposició “Identitats” vol dignificar dones anònimes com ens explica la crítica d’art Montse Frisach en el text del catàleg que la galería ha editat en motiu de l’exposició:
“Marta Fàbregas (Barcelona, 1974) té una dèria: recopilar fotografies antigues de dones d’arreu del món que el temps no ha pogut ni esborrar ni destruir. La història de les dones anònimes (i també de les no tan anònimes!) no ha estat mai suficientment escrita però alguns dels seus rostres i cossos ens parlen a través de les pintures i de les fotografies. De la majoria d’aquestes dones no sabem els seus noms, se n’ha perdut el rastre, però algun dia, en un lloc llunyà d’aquí, un fotògraf -segurament home- els hi va fer un retrat, destinat potser a satisfer l’afany d’exotisme d’altres homes de la seva època. Són dones silenciades, perdudes en el temps, colonitzades per partida doble: pel fet de ser indígenes en un país invadit i pel fet de ser dones. Però en alguns casos, el temps ha estat benevolent amb elles i la seva imatge ha restat congelada a les partícules de la química fotogràfica i en certa manera ens parlen de qui van ser i de com van viure.
La sèrie Colonitzades és el fruit d’aquesta ànsia de Marta Fàbregas de recollir aquestes fotografies de dones sense veu, la majoria de finals del segle XIX i principis del XX. Des de fa anys les busca per mercats i botigues de vell i també en arxius digitals. Ja en té milers. Fa uns quatre anys Fàbregas va començar a treballar algunes d’aquestes imatges digitalment i a crear amb diversos materials collages fotogràfics amb una tècnica que ella anomena Transfotografia. L’artista, en tot aquest procés de transformació de la imatge, vol retornar la dignitat a aquestes dones oblidades, marginades o esclavitzades. Si cal afegeix elements que ajuden a aquesta dignificació com luxosos retalls tèxtils de l’època i del context geogràfic de la dona fotografiada, que afegeixen color i elegància a la vestimenta. Per últim, traspassa la imatge resultat a un paper d’aquarel·la. Cada imatge acaba sent una obra única. Uns collages imponents que ens atrapen la mirada.


…En un món de saturació de les imatges i en el qual la fotografia ja no té un component tan ritual i ha esdevingut més aviat una eina quotidiana, Marta Fàbregas s’apropia de fotos antigues i les metamorseja per crear obres d’art noves que ens parlen també de les colonitzacions del present. Es deuen produir milions de fotografies noves a cada minut, per què no reciclar-ne de velles i donar-les-hi el valor i la importància que no van tenir a la seva època?, es pregunta l’artista. En aquest esperit ecològic de la imatge, Fàbregas dota de significats nous a aquestes fotografies rescatades del passat.
…En l’obra de Marta Fàbregas hi ha una constant recerca de la bellesa. Sense complexos. Però la seva aposta per la bellesa no és purament esteticista, sinó activista i compromesa, com demostra en els accions i tallers que realitza sovint amb col.lectius de dones. L’art i la bellesa al servei de la comunitat i el feminisme.”
Mes Informació
Dates: 5 de febrer – 16 de març de 2021
Lloc: Campoamor, 2 – 43202 Reus
Horari: Dimarts a Divendres 11h-13:30h 17h-20h Dissabtes 11h-13:30h Tardes visites concertades
Telèfon: +34 666 674 996
eMail: info@anquins.com
Website: anquins.com