Exposició

Manawa – Solo Show Armand Boua

18 May — 30 June, 2024

Als 46 anys, el pintor Armand BOUA està en la plenitud de la seva maduresa i això es reflecteix en la seva obra. He estat -i estima- el seu treball des que el vaig seleccionar per al IN de l’exposició internacional de la Biennal d’Art Africà Contemporani de Dakar, DAK’ART 2010. No ho coneixia en absolut, però la seva proposta artística m’havia agradat.

Nascut a Abidjan en 1978, graduat de l’Escola Nacional de Belles arts d’Abidjan i del Centre Tècnic d’Arts Aplicades (CTAA) de Bingerville, Armand BOUA a tingut una carrera molt reeixida, tant al seu país com internacionalment. Ha tingut exposicions individuals en els últims anys, especialment en la Galeria Jack BELL (Londres) en 2018, 2019 i 2020; en Lars Kristian BODE (Hamburg) en 2018; en la Galeria Cécile FAKHOURY (Dakar i després Abidjan) en 2018 i 2019; en Ethan COHEN (Nova York) en 2021 i 2022; i en la Fundació MONTRESSO (el Marroc) en 2021 i 2023.

Durant els últims cinc anys, ha participat en exposicions col·lectives en molts països, incloent-hi Noruega, el Marroc, els Estats Units, el Regne Unit, Costa d’Ivori, Itàlia, el Senegal i Suïssa, entre altres. El seu treball ha estat seleccionat, en particular, per a la Biennal de Dakar en 2010 i 2022, i per a la Biennal de Venècia en 2022. Les seves obres es troben en prestigioses col·leccions als Estats Units, en l’Institut d’Art de Minneapolis, en el Museu Mohamed VI d’Art Modern i Contemporani a Rabat, el Marroc, en la Galeria Saatchi al Regne Unit, en la Col·lecció Fraries Suss a Hong Kong, en la Col·lecció Tiroche Deleon a Israel, en la Fundació MONTRESSO al Marroc i en nombroses col·leccions privades a tot el món.

Armand BOUA és un pintor i no tinc coneixement que hi hagi incursionado notablement en altres àrees de les arts visuals. La seva tècnica ha evolucionat amb el temps, però la base sempre ha estat treballar sobre cartó pintat amb acrílic, després estripat i esquinçat, repintat i finalment muntat en llenç. L’efecte obtingut recorda als murs de les nostres ciutats on subsisteixen diverses capes de pintura, afiches pegats i enlairats pel pas del temps. Empra pintura acrílica i diverses formes de quitrà per a reforçar els seus traços i donar a les seves obres una aparença única i inconfusible. Aquesta tècnica molt “urbana” s’adapta perfectament a les principals temàtiques tractades per l’artista, les dels joves urbans, en totes les seves formes i condicions.

Perquè és l’ésser humà el que tracta el treball d’Armand BOUA i en aquest sentit, la seva pintura és exclusivament figurativa. Però presa moltes llibertats amb la reproducció literal dels seus temes, la qual cosa també podria qualificar-la, almenys parcialment, com a abstracta, i està bé, perquè escapa a qualsevol definició, qualsevol classificació. L’artista és lliure, lliure de representar el que sent i percep, a la seva manera, segons l’estat d’ànim del dia, i això és perfecte!

Armand BOUA, com tots nosaltres, ha estat sensible a aquestes multituds de nens del carrer que recorren les nostres capitals a la recerca d’una mica de menjar, d’un sostre on allotjar-se, de roba per a protegir-se del fred d’algunes de les nostres ciutats. No volem veure’ls, els hem incorporat mentalment en el “paisatge” del qual són part integral i això ens permet no tenir massa remordiments de consciència. L’artista s’ha obstinat a donar-los visibilitat. Podríem dir que és un fenomen de moda, que ens permet sentir-nos bé amb nosaltres mateixos i que té diverses manifestacions en el paisatge artístic africà, fins i tot a Costa d’Ivori. Mentre existeixi aquest fenomen, no hi haurà suficients artistes que posin el seu talent al servei d’una causa que és absoluta i que busca eliminar un fenomen social inacceptable.

Però Armand BOUA ha intentat anar més enllà. A les nostres ciutats superpoblades i asfixiades per la natalitat i la migració rural, als nostres països on més de la meitat de la població té menys de vint-i-cinc anys, conviuen tot un conjunt de joves, a penes sortits de l’adolescència, sense qualificació, sense orientació i que intenten sobreviure en un univers moral i físicament violent. Alguns “es desvien”, i podem retreure-li-ho?, i alimenten els relats de carteristes, traficants de drogues i altres delinqüents i criminals. Uns altres, quan no són els mateixos, lluiten per intentar tirar endavant honradament i practiquen aquests “petits oficis” que es troben pertot arreu a les nostres ciutats: rentadors de cotxes, lustradores de sabates, aprenentes de vehicles de transport públic i altres oficis molt difícils, però que a vegades els permeten alimentar-se, i fins i tot alimentar a la seva família. La solidaritat i l’ajuda mútua, que a vegades van més enllà de la violència quotidiana, els permeten esperar una millora en la seva situació i l’accés a un “veritable” treball i a alguns arribar a llocs importants, i fins i tot a veritables fortunes, la llegenda de les quals manté visqui l’esperança de tots aquests joves desemparats.

En la quinzena d’obres que s’exhibeixen en OOA GALLERY, Armand BOUA ha triat destacar a aquells als qui a Abidjan se’n diu “MANAWA”, una paraula probablement derivada de “manoevre (maniobra)”. Designa als ajudants de paleta que treballen en obres de construcció complint totes les sol·licituds d’ajuda, carregant sacs de ciment, empenyent carretons, barrejant formigó, muntant bastides. La seva remuneració és reduïda, al voltant de 2500 o 3000 FCFA (aproximadament 4 a 5 €) per dia de treball, però els proporciona ocupació i els permet sobreviure amb l’esperança de progressar en la seva activitat.

En grandàries variables, d’un a dos metres quadrats, l’artista amb aplicacions de colors vius que animen el beix del fons i el negre del quitrà, ens mostra a aquests aprenents en les seves activitats. La imatge a penes està suggerida, les formes esbossades, però expressen tots aquests paisatges que ens són tan familiars que ja no els “veiem”. Se sent l’ardor en el treball i la dificultat, fins i tot quan només estan evocats. Tot el bell talent del pintor és aquí, suggerint i, al mateix temps, mostrant una realitat implacable que ens impacta i ens commou. A tot el món, ja no podrem veure a un “MANAWA” treballar en una obra de construcció sense pensar immediatament en la seva situació i compadir-nos d’ell. Però aquesta compassió ha de portar-nos a l’acció. L’artista ha complert amb la seva part de la lluita que hem de lliurar per a reduir totes aquestes desigualtats socials.

Ara ens toca a nosaltres fer la nostra part.

Més Informació

Dates: 18 de maig – 30 de juny, 2024
Lloc: Carrer Nou 1, 08870 Sitges, Barcelona
Horari: Dilluns-Divendres 11h-14h 18h-20:30h Dissabte 11h-14h 18h-21h Diumenge 11h-14h 17h-20:30h
Telèfon: (+34) 618 35 63 51
eMail: sorella@ooagallery.com
Adreça web: www.ooagallery.com