Exposició

Moustapha Baidi Oumarou – Flower Power

24 November 2021 — 9 January 2022

La generació Z, els membres de la qual es coneixen col·loquialment com a zoomers, s’ha descrit com la generació socialment més conscient, políticament més informada i tecnològicament més compromesa des dels joves hippies de la dècada dels seixanta que van encapçalar el moviment Flower Power.

És una generació de joves activistes que fan campanya vigorosament contra els mals socials que veuen al seu voltant, com ara la denúncia de la brutalitat policial, l’assetjament sexual i la violència de gènere, l’assetjament cibernètic, la contaminació i el canvi climàtic o la defensa del matrimoni homosexual i dels drets de les comunitats LGBTQ+. A més, els zoomers es descriuen habitualment com aquells que tenen més expectatives en la societat i el món en què viuen, més que les generacions anteriors, la qual cosa ens fa preguntar-nos per què aquest grup demogràfic de joves es veu impulsat per un major sentit d’optimisme i esperança en el seu futur, com també el paper que han de desenvolupar per esdevenir ells mateixos el canvi que volen veure.

En el context del continent africà, una població única i diferenciada d’afro-zoomers augmenta ràpidament, preparada no només per ser el grup demogràfic de creixement més ràpid i més jove al món el 2050, sinó també el més format, digitalment compromès i socialment conscient. Aquesta generació ha crescut amb un accés incomparable a la informació en línia, influenciada i modelada per una gran abundància de cultures i costums diversos, i també és més cosmopolita i global en la seva perspectiva de com veuen el món i es veuen a si mateixos.

Moustapha Baidi Oumarou és l’arquetip de l’afro-zoomer.

Jove, ben instruït, socialment conscient i ascendent, optimista i compromès digitalment, Moustapha representa la generació de joves africans que van sortir als carrers per acabar amb el SARS, a Nigèria, i que van exigir accions contra la mineria il·legal i el dany ambiental del galamsey a Ghana.

Els seus valors i la seva consciència personal es basen en la seva filosofia progressista de l’humanisme, que se sustenta en una crida a la societat a portar una vida ètica, inspirada en els seus principis d’amor, alegria, pau, cooperació i felicitat.

A través del seu treball, Moustapha explora i conceptualitza el seu propi món contemporani idealitzat i idíl·lic, que evoca l’edat daurada del jardí de l’Edèn abans de la caiguda de l’home. Les seves muses, translúcides, sense una identitat clara i concreta que en suggereixi la religió, cultura, ètnia o nacionalitat, viuen amb tranquil·litat i harmonia dins del seu entorn, caracteritzat per un fullatge exuberant i envoltant que, aparentment, ofereix refugi, protecció i suport als seus habitants.

Els seus fons audaços i vibrants no només al·ludeixen a la diversitat i a l’ampli espectre de condicions ecològiques i climàtiques de la seva pròpia llar, al nord del Camerun —una barreja de desert, sabana i bosc—, sinó que, a més i de manera més significativa, rendeixen homenatge a la dinàmica i sempre canviant condició humana i a la bellesa i complexitat de les seves nombrosíssimes expressions.

Per a aquest jove artista i afro-zoomer, l’exposició Flower Power no només és un reflex i una extensió de la seva estima i afecte per la natura, pel medi ambient i per com els humans interactuen amb l’entorn natural, sinó que també, en el camp metafísic, és una celebració de la vida i de la bellesa en un món hiperidealitzat que, lliure de fronteres, polaritzacions i inhibicions, mostra en essència l’alegria de viure.

Raphael Dapaah
Art writer, Consultant, Contributor
Dapaah Gallery |Polo Lifestyles Magazine |Art Plugged

 

Més Informació

Dates: 24 de novembre, 2021 – 9 de gener, 2022
Lloc: Carrer Nou 1, 08870 Sitges, Barcelona
Horari: Dilluns-Divendres 11h-14h 18h-20:30h Dissabte 11h-14h 18h-21h Diumenge 11h-14h 17h-20:30h
Telèfon: (+34) 618 35 63 51
eMail: sorella@outofafricagallery.com
Website: outofafricagallery.com