Exposició

Murs i a la gàbia

29 gener — 28 febrer, 2021

Des del moment del nostre naixement, rebem definicions classificatòries en funció dels compartiments on estem ubicats. El gènere, la nostra condició econòmica, l’origen, l’aparença i molts altres factors determinen, en termes capitalistes i jeràrquics, quina és la nostra vàlua en l’escala social. Aquestes etiquetes, de naixement o imposades posteriorment, són caixes tancades que, com gàbies, ens empresonen i limiten. Al cadastre on figuren totes les nostres gàbies n’hi ha de formes molt diverses: gàbies físiques pels països de primera i segona categoria, gàbies mentals sobre la base de prejudicis envers allò que és diferent, gàbies imposades pels estàndards de la societat.

Les fronteres físiques són les cicatrius que la història imprimeix sobre els plànols, línies imaginàries creades arbitràriament per a separar allò que els poderosos desitgen dominar. Les fronteres que avui coneixem no són antigues, gairebé totes les fronteres tenen menys de dos-cents anys, això ens dóna la prova del fàcilment que s’han mogut a través de la història. Algunes d’aquestes fronteres més recents tenen cicatrius amb ferides obertes i sovint mal curades. Siguin territorials, econòmiques o culturals, les fronteres es creen i utilitzen amb l’únic propòsit de delimitar un territori per a controlar els seus recursos i a les persones que en ell habiten.

A la nostra ment, on es conceben les categories en les quals encabim les persones i els conceptes, s’alcen bastes fronteres mentals que estableixen el que és desitjable i allò que no ho és, el que té vàlua i el que no. Són gàbies electrificades que sovint defensem a ultrança, sense ser conscients quant inserides estan al nostre pensament ni en quina mesura són capaços de limitar-nos les percepcions, malgrat que procedeixen d’un acte d’imposició col·lectiva. L’homogeneïtzació desitjada pel sistema ens fa rebutjar el que és diferent, i mitjançant la desinformació i la sobre informació ens adherim al sentiment de por al diferent que ens venen amb els mitjans de comunicació.

Mes Informació

Dates: 29 de gener – 28 de febrer de 2021
Lloc: Cavallers 31-33 25002 Lleida
Horari: Dimarts-Divendres 10h-14h 16h-20h
Telèfon: (+34) 629 03 31 50
eMail: galeria@espaicavallers.com
Website: espaicavallers.com