Fira d'Art

OOA Gallery a Art Madrid ’24

6—10 March, 2024

La 19a edició de Art Madrid tindrà lloc del 6 al 10 de març de 2024 en la Galeria de Cristall del Palau de Cibeles. Es tracta d’una cita ineludible amb l’art contemporani, en la qual participen 40 galeries nacionals i internacionals d’art contemporani i que atreu a un important nombre de col·leccionistes, fundacions d’art i museus. Aquesta edició ofereix una perspectiva actual i fresca del panorama artístic internacional i destaca per la seva repercussió en les últimes tendències de la creació artística.
Per a la seva tercera participació, Sorella Acosta, Directora de OOA GALLERY ha comissariat a tres artistes africans contemporanis: Ajarb Bernard (expressionisme), Evans Mbugua (pop art còsmic) i Rémy Samuz (escultura teixida en ferro).

AJARB BERNARD
La trajectòria artística de Ajarb va començar en 1998 amb il·lustracions sobre fusta contrachapada, que van marcar l’inici de la seva carrera com a pintor. Després de traslladar-se a Douala en 2001, Ajarb va experimentar una trobada transformadora amb la pintura en el Centre Cultural Francès durant una exposició de l’artista Hako Hankson. Aquesta exposició li va introduir en una nova dimensió de l’art, envoltat d’artistes creatius i audaços les diverses obres dels quals servien de mosaic de filosofies, cadascuna defensant la seva singularitat.
L’enfocament artístic de Ajarb gira entorn de la vibrant vida de carrer que coneix íntimament. La seva obra revela una ciutat polifacètica, caracteritzada per la seva laboriositat, soroll i eclecticisme. Enmig del caos urbà, Ajarb capta moments de la vida quotidiana, on la calma d’una pausa o un respir contrasta agudament amb el ritme frenètic de l’època contemporània. Retrata hàbilment la dualitat entre l’energia multipolar i el moviment constant en els espais públics, juxtaposats amb moments de veritat en els quals els personatges semblen suspesos en el temps. En lloc de negar la bulliciosa ciutat, Ajarb intercepta moments de treva, subratllant la densitat de l’ocupació espacial i creant un buit poètic dins del desordre. La seva expressió artística mostra trets que recorden al Pop Art, amb influències d’artistes com Jackson Pollock, evidents en la profusió de color, i Damien Hirst.
Ajarb ha exhibit la seva obra en nombroses exposicions individuals i col·lectives tant a Camerun com a escala internacional. Representat per prestigioses galeries com Jack Bell Gallery de Londres, Peres Projects Gallery de Berlín, Fredric Snitzer Gallery de Miami i, des de 2024, OOA Gallery de Barcelona, el seu art ha estat present en prestigioses fires com Art Basel, FIAC, Expo Chicago i Frieze. Cal destacar que les creacions de Ajarb formen part de col·leccions de renom, com el Museu d’Art Chazen de la Universitat de Wisconsin-Madison, el Museu d’Art Pérez de Miami i el Centre d’Art Zuzeum.

EVANS MBUGUA
En el seu debut en la fira d’art ART MADRID, Mbugua (1979) ha creat un nou conjunt de pintures i una instal·lació a gran escala per a l’estand de la galeria i l’entrada de la Galeria de Cristall del Palau de Cibeles, en el centre de Madrid. Els tres conjunts d’obres de Lessons in Selfhood, comissariades per Sabo Kpade, — We llauri all Ciclisme de sala around the Same Sun [Act 2] (2023), Cousinhood Gimmicks (2024) i Alternation (2024) — posen fi a la llarga sèrie de Mbugua Back to the Future (2018-2024), la seva exploració de la “edat de la vida”, la infància i les pràctiques de criança, la joventut i l’adolescència. La sèrie s’inspira en el parentiu de l’artista amb la seva neboda i els seus nebots, els cicles vitals dels quals al París contemporani reflecteixen la pròpia criança de l’artista a Nairobi.
Lessons in Selfhood es basa en tres principis: com a antropologia visual per a recerques artístiques; com a font addicional de la història de l’adolescència i, finalment, com a noves interpretacions artístiques de la infància a principis del segle XXI. Les obres de l’exposició exemplifiquen la fascinació de Mbugua pel metacrilat i les seves qualitats materials, al mateix temps que qüestionen els poders del retrat i les possibilitats cromàtiques del color. Sovint descrit com a “art pop còsmic”, el complex disseny de Mbugua fa referència a l’ús del color en l’art pop britànic i estatunidenc, a idees persistents sobre el retrat i l’expressionisme abstracte del segle XX, a patrons tèxtils i tècniques de teixit d’Àfrica Oriental i Occidental.

RÉMY SAMUZ
No obstant això, en el delicat joc de volums, transparències i rostres i actituds expressats de forma intricada, s’amaga una profunda narrativa centrada exclusivament en la forma humana. En 2024, la trajectòria artística de Rémy Samuz va aconseguir noves cotes amb una prestigiosa exposició en Art Madrid amb OOA GALLERY, seguida d’una mostra individual en l’Institut Francès de Cotonú.
Això va marcar una fita important després d’una sèrie d’exposicions i assoliments notables en anys anteriors. A l’agost de 2023, Remy Samuz va ser convidat per OOA GALLERY a participar en una residència artística, seguida al novembre per una exposició “Iron Man”. En 2022, Samuz va participar en l’exposició “Arts de Benín, ahir i avui” en Marina Palace, Cotonú, Benín, llançant llum sobre les complexes narratives històriques i contemporànies de l’art beninès. En 2019, l’artista va participar en una enriquidora residència artística titulada “Transfer” en la Fundació Blachère de Apt, França, ampliant els horitzons de la creativitat i la col·laboració.
Els anys anteriors van estar marcats per una diversa gamma d’exposicions internacionals, incloses exposicions individuals, com “Conférences de Femmes” en l’Institut Francès de Cotonou, Benín, i la participació en esdeveniments prestigiosos com la Biennal de Dak’*Art a Dakar, el Senegal.

Més Informació

Dates: 6 – 10 de març, 2024
Lloc: ART MADRID: Galería de Cristal de CentroCentro Cibeles. C/ Montalbán 1, junto a Plaza de Cibeles
Telèfon: (+34) 618 35 63 51
eMail: sorella@ooagallery.com
Adreça web: www.ooagallery.com