Exposició

Ricard Opisso. Un artista únic entre Gaudí i el TBO

19 May — 30 June, 2022

Gothsland presenta fins al 30 de juny una exposició monogràfica dedicada al gran il·lustrador Ricard Opisso i Sala. La mostra es composa de més de 30 obres d’aquest artista únic, que va iniciar els seus passos amb Antoni Gaudí i es va fer popular il·lustrant les pàgines del TBO.

La figura de Ricard Opisso (Tarragona, 1880 – Barcelona, 1966) va ser d’una importància cabdal. Opisso va formar part de l’anomenat “nucli dur” de la colla jove d’Els Quatre Gats, juntament amb Picasso, Casagemas, Vidal Ventosa i els germans Àngel “El patas” i Mateu Fernández de Soto. Les seves experiències vitals amb aquell grup de joves artistes van ser transcendentals per a l’esdevenir dels seus col·legues.

L’ambició i desimboltura d’Opisso el van portar a participar en pràcticament tots els ambients artístics barcelonins, erigint-se en l’únic artista que simultàniament va freqüentar els respectius cenacles artístics que van existir a la capital catalana. Fou deixeble d’Antoni Gaudí a l’obrador de la Sagrada Família, també fou soci del Cercle Artístic de Sant Lluc i del Reial Cercle Artístic. A més, va assistir freqüentment a l’estudi de l’uruguaià Joaquín Torres García i Pau Roig, així com al taller d’escultura dels germans Juan i Julio González i també dels germans Llongueras i Francesc Galí. La seva visió subjectiva i les seves experiències el converteixen en una personalitat única al conjunt de la modernitat barcelonina.

A través de les seves memòries —manuscrites durant els anys cinquanta del segle XX i transcrites pràcticament completes al llibre “Barcelona i Els Quatre Gats. Un gir cap a la modernitat”, editat per Gothsland el 2019 — s’ha posat de manifest la importància d’aquest artista, en conviure i freqüentar els tallers dels artistes principals que van residir a la capital catalana a principis del segle XX.

Opisso va explicar a les seves memòries els inicis de la seva adolescència, treballant per a Antoni Gaudí. Els seus anhels de joventut el van portar a rescabalar-se de la vida devota del seu mestre, per endinsar-se en els espectacles nocturns. Per una sèrie de circumstàncies que ell mateix explica, va arribar a ser amb tota probabilitat l’únic artista que va concórrer a tots els fòrums artístics barcelonins i es va fer amb els que s’hi congregaven, des del fervorós Cercle Artístic de Sant Lluc a la bohèmia desenfrenada d’Els Quatre Gats. Va ser amic, company i soci de tots ells. Així és com ell mateix ho va descriure a les seves memòries: “A mis catorce años, mi familia, asustada de mis locuras, suplicó a Gaudí que me retuviera hasta las nueve de la noche, hora en que Gaudí salía junto con los demás empleados del equipo técnico. Esta orden severa aceleró más mis deseos de chulería, pues en cuanto dejaba a Gaudí al pie de su casa de la calle Diputació, y a dos pasos de la de mis padres, salía a galope tendido hacia Eldorado (…)”.

 

Opisso va ser el principal precursor de les revistes d’historietes il·lustrades. Gràcies a la iniciativa de Joaquim Buïgas i Garriga es va sumar al grup d’autors que faria del TBO el gran referent nacional, fins a l’extrem en què la Reial Acadèmia Espanyola va incloure l’accepció “tebeo” el 1968. De fet, el TBO va passar de vendre uns gens menyspreables 9.000 exemplars el 1917 a més de 220.000 abans de la Guerra Civil Espanyola, que la va convertir a la revista il·lustrada més venuda a Espanya durant aquest període. Opisso és i serà recordat per ser el responsable del logotip de la revista i realitzar les historietes que van aparèixer publicades a la portada. No obstant, no només va ser el gran abanderat del TBO. Opisso va col·laborar amb la majoria de revistes artístiques i satíriques del moment. Una selecció d’algunes d’aquestes capçaleres relacionades amb l’exposició són Cu-Cut!, Papitu, Iris, L’Esquella de la Torratxa, Hojas Selectas, Hispania, Joventut, KDT, Luz, Pèl & Ploma, Quatre Gats i fins i tot la parisenca Le Rire.

En declaracions de Gabriel Pinós, director de la galeria “Opisso, no només va ser un gran il·lustrador i l’únic artista que va conviure amb els diferents grups artístics que van existir a Barcelona. També la seva figura és clau entre les dues generacions d’artistes que es van relacionar a Els Quatre Gats durant els escassos 6 anys de vida de mític local modernista. La seva empremta també resideix a l’altre epicentre del Modernisme: El Cau Ferrat. Uns anys més tard de traslladar el primer Cau Ferrat de Barcelona del carrer Muntaner, 38 (actual Núm. 24) a Sitges, aquell local va ser ocupat per la impremta del TBO”.

Més Informació

Dates: 19 de maig – 30 de juny, 2022
Adreça: Consell de Cent, 331, 08007 Barcelona
Horari: dilluns a dissabte, 10 h-14 h 16 h-20 h
Telèfon: (+34) 93 488 19 22
eMail: info@gothsland.com
Adreça web: gothsland.com