Exposició

All men are born equal

15 setembre — 23 octubre, 2022

El 15 de setembre la Galeria OOA inaugurarà una exposició a duo amb obres recents de l’artista nigerià Emeka Udemba i l’artista kenià Onyis Martin “Tots els homes neixen iguals”.

L’obra d‘Emeka Udemba es caracteritza per afegir als seus retrats elements afegits de collage acolorit i transparent, apropiant-se d’imatges anònimes de refugiats i persones empobrides trobades en Internet, Udemba dona protagonisme a aquests subjectes retratant la seva bellesa interior mentre els envolta de remolins de papers de colors i informació mediàtica que sol utilitzar per a definir-los. “Vull que l’espectador vegi la informació que s’arremolina al nostre voltant perquè pugui entendre com influeix en la forma en què definim a altres persones”.
El realisme és secundari en les seves construccions. El seu treball és més aviat de recerca; es tracta més aviat de qüestionar la identitat. Crea una situació psicològica, en la qual els fragments es col·loquen conscientment, sobretot al voltant de les boques i les orelles, com si estigués intuint el que diuen i escolten, però que cal discernir el que té importància. “Les meves figures estan en un espai que no té demarcació. Tenen tots aquests trossos de paper amb informació surant al seu voltant. És un espai per a l’especulació. Està ple d’idees que es poden aprofitar. Les figures són lliures de pensar el que vulguin. Habiten espais que tenen poca o cap restricció”.

Més enllà de la ideologia humanista que transmet l’obra, els quadres de Udemba també resulten fascinants per la gran inventiva amb la qual estan realitzats. L’artista comença cada quadre cobrint el llenç amb capes de paper de periòdic per a donar-li textura, però en lloc d’aplicar la pintura amb pinzells utilitza trossos de plàstic reciclat que curta a la mesura per a fer la marca desitjada. Un tros fi de plàstic serveix per a delinear les figures, mentre que els trossos més grans de plàstic s’utilitzen com una espàtula per a col·locar bandes de color transparent. Una vegada col·locades les figures en el llenç, les cobreix amb fins trossos de paper de color i trossos de textos aleatoris extrets de periòdics, fullets i anuncis que recull durant els seus viatges.
Els seus personatges, embolicats en un torb d’informació, són gairebé invisibles, com la situació de l’immigrant, que pot semblar invisible per a alguns, encara que a vegades intenti fer-se invisible per a tots per a evitar problemes.

A partir de la sèrie “Talking Walls”, l’obra d’Onyis Martin examina en profunditat el que està escrit en els murs dels carrers, centrant-se sobretot en les paraules de resistència per a entendre millor el que la societat s’està revelant o reflectint en aquests temps. “La sèrie se centra en com els senyals i els cartells continuen dividint-nos en el món modern i contemporani, amb alguns cartells que limiten tècnicament l’accessibilitat als espais com es feia abans en termes de classe, raça i gènere, mentre que les declaracions venen a resistir aquestes restriccions”.

Les declaracions són una col·lecció dels carrers, cada quadre rep un número que el personifica, convertint-se en l’artista que reflecteix el seu temps i en l’obra d’art al mateix temps. La metàfora del mur és sempre el límit que hem de triar si volem passar a l’altre costat, posar-nos davant o simplement adonar-nos que sempre hi ha un mur.
Les obres que presenta Onyis Martin són grans llenços sobre els quals es peguen diversos materials i suports, la qual cosa dona a l’obra un aspecte molt característic de les antigues parets dels cartells. Apareixen, en una paleta en la qual predominen el blau/verd i el negre/marró, com un munt de papers esquinçats, de traços, de colors diversos, de figures i escrits pintats per l’artista que es posen sobre el fons.
Experimentant amb una àmplia gamma de materials, Martin explora la condició humana i la interfície geopolítica global, concretament a través de qüestions relacionades amb el tràfic de persones, la migració, la corrupció i els desplaçaments. A més, explora qüestions relacionades amb la comunicació, l’entorn tecnològic en ràpida evolució i el consumisme que l’envolta.

Utilitzant la seva experiència personal com a punt de partida, entrellaça experiències individuals i col·lectives que posen en relleu les diferents, encara que similars, vivències de les persones en diferents llocs del món. En el seu grup d’obres més recent, Martin va ampliar la seva exploració sobre com la informació depèn i està influenciada per la llibertat i l’estructura social cap a la recerca de l’ascens del consumisme.

Profundament connectat a la societat urbana contemporània, les pintures de Martin exploren, retraten i reflecteixen els problemes actuals que afecten no sols el continent africà, sinó al món en el seu conjunt. Endinsant-se en preocupacions globals com el tràfic d’éssers humans, la migració, la corrupció política i institucional, els ambients repressius i el desplaçament, les obres de Martin també exploren qüestions de llibertat, comunicació, informació tecnològica en ràpida evolució i consumisme.

Més Informació

Dates: 15 de setembre – 23 d’octubre, 2022
Lloc: Carrer Nou 1, 08870 Sitges, Barcelona
Horari: Dilluns-Divendres 11h-14h 18h-20:30h Dissabte 11h-14h 18h-21h Diumenge 11h-14h 17h-20:30h
Telèfon: (+34) 618 35 63 51
eMail: sorella@outofafricagallery.com
Website: outofafricagallery.com