Exposició

Fèlix Roca – Medieval pop

13 July — 13 August, 2023

Un dibuix més

“Es pot definir l’acte de pintar sense referència a una catàstrofe que l’afecta? (…) La catàstrofe és al cor del pintar.”
Gilles Deleuze.

Quina catàstrofe travessa aquesta obra? Si el cinisme s’ha fet amb el control de les nostres vides, la proposta artística de Fèlix Roca Ganges es presenta com un dispositiu de resistència. Davant la manca de sentit i el riure histèric que l’acompanya, Roca torna als paisatges onírics i infantils on troba la gènesi del conflicte. No es tracta, en cap cas, d’una despietada oda a un infantilisme recalcitrant que s’afirmaria en la manca de compromís amb la vida, ni tampoc una proposta pessimista i ancorada en el passat. La pintura de Roca es fa càrrec de les promeses fallides de la infància.
La seva obra ens recorda que els cavallers, amb les seves promeses de grandesa, ja hi eren, però sota la forma d’un playmobil, que l’èpica un dia va ser possible, encara que només fos al dibuix. Roca ens proposa un joc, però el joc ha estat sempre el més seriós que es podia fer. En contraposició, apareix la manca d’identitat i unes cares que són bosses de paper, traslladant-nos a l’angoixant falta de necessitat d’una classe mitjana que només es pot riure de si mateixa. Si l’obra de Roca presenta interès, és en tant que ens permet pensar, d’una banda, una manca de sentit endèmica a la nostra època i, d’altra banda, una reproposició del mateix a l’aparell pictòric. Al capdavall, pintar és l’única cosa que continua important.
Les pintures de Roca intenten reconstruir la gènesi d?un conflicte latent, preguntant-nos: què ha passat? L’anonimat de l’infant, la manca de rostre de qualsevol adult, la bossa de paper o les set diferències presenten una veritable cartografia del món infantil a partir de la barreja d’elements propis del joc – els playmobils o el dibuix mateix – i els colors vius. Amb una perspectiva fixa, Roca retrata un món oníric mancat de moviment, com si fos una indagació sobre naturaleses mortes que tornen per desafiar-nos. La tècnica mixta queda contrastada amb una perspectiva fixa que ens convida a concentrar-nos en el detall i, quan mirem, ens adonem que les restes del món infantil només són signes. El clixé ha estat elevat a la seva màxima potència. Roca ens adverteix: no hi ha res a interpretar, és només un dibuix més.

Més Informació

Dates: 13 de juliol – 13 d’agost, 2023
Lloc: Passatge del Crèdit, 4, 08002 Barcelona
Horari: dimarts a dissabte 12 h-14 h 15 h-20 h
Telèfon: +34 93 238 97 50
eMail: info@artevistas.eu
Adreça web: artevistas.eu