Exposició

Koyama

24 November 2023 — 7 January 2024

Shigeyoshi Koyama neix a Osaka (Japó) al 1940. Vint-i-dos anys més tard es trasllada a Tokio, i poc després comença la seva trajectòria com a pintor. Al 1970 realitza el seu primer viatge a París, on passa sis mesos; des d’allà es trasllada a Cadaqués, població en la que romandrà fins a finals del 82. És durant aquest període quan realitza la seva primera exposició al seu país natal, concretament a Tokio. Anys més tard, torna a Cadaqués on s’instal·la, finalment, l’any 86. Ha estat un pintor molt vinculat a aquest poble empordanès des que hi va arribar.

La llum, que és com la mà reveladora de tot allò que és visible, sembla haver provocat l’artista. Aquesta llum es troba en les seves obres, pintades –precisament– en l’Europa meridional i mediterrània, llocs que ell sembla haver escollit definitivament.

Koyama, però, evidencia la seva tradició oriental en la pròpia concepció de l’espai pictòric: no es planteja la perspectiva des dels cànons renaixentistes, sinó que desenvolupa el tema des de la resolució dels plans. Per això, en les seves obres trobem una manera diferent de presentar la realitat: no com la percep l’ull, sinó com la interpreten el coneixement i la sensibilitat.

Treballa indistintament la tècnica de l’oli i de l’aquarel·la. La seva paleta es mou entre els blaus i els grisos, però no oblida els verds i vermells, blancs i taronges, que escull segons l’hora del dia i l’estació. Segons va deixar escrit el crític d’art Francesc Galí, es tracta d’un cromàtic ventall que li val per a composar una pintura –inseparable del dibuix– que fa sorgir d’una combinació, senzilla i sàvia, de taques (…) que destaquen i diferencien les cal·ligrafies (…) que complementen les plàstiques descripcions que argumenta.

Koyama segueix sent el que era en els seus orígens: un pintor que, a partir de referents concrets, crea ambients, mons, universos atemporals, que situa a Cadaqués, però també a Barcelona, París, La Mancha, Albarracín, Sicília… I és aquest artista real i imaginari, oriental i occidental, figuratiu i abstracte, l’autor del que alguns crítics han denominat estil Koyama, que no deixa de ser una manera depurada i conseqüent de percebre el món.

Més Informació

Dates: Del 24 de novembre 2023 al 7 de gener 2024
Adreça: Santiago Rusiñol, 52, 08172 Sant Cugat del Vallès, Barcelona
Horari: dilluns a divendres 10 h-14 h 17 h-20 h dissabtes 10 h-14 h
Telèfon: (+34) 93 675 47 51
eMail: info@salarusinyol.net
Adreça web: salarusinyol.net