Exposició

Picasso i el tapís de Sant Cugat

1 October — 30 December, 2023

PICASSO I EL TAPÍS DE SANT CUGAT

Una exposició documental que explica per què Pablo Ruiz Picasso, el destacat geni de l’art del segle XX, va realitzar un tapís l’any 1965 utilitzant les modernes tècniques de l’Escola Catalana de Tapisseria de Sant Cugat. Tot el procés de creació d’aquesta obra queda documentat en un treball d’investigació dirigit per Josep Canals Gual, que s’exhibeix des d’octubre fins a desembre a la Galeria d’Art Canals.

El punt de partida és la relació establerta per Miquel Samaranchs i l’artista amb el centre de vanguardia tèxtil l’any 1965. Es presenta el resultat de la investigació i la recerca de documents gràfics relacionats amb “Picasso i el tapís de Sant Cugat”.

La Galeria d’Art Canals organitza una exposició de les obres de Pablo Ruiz Picasso durant els mesos d’octubre a desembre de 2023, començant amb el tapís “Nature mort sur le lamp” de 136 x 159 cm, que actualment es conserva al Museu Picasso de Barcelona.

El treball d’investigació se centra en descobrir per què Picasso va cedir una obra perquè fos realitzada en tèxtil a la Casa Aymat i per què, el mateix any, es va exposar per primera vegada al públic a la Sala Gaspar de Barcelona. En aquells anys, moltes activitats es realitzaven de manera verbal, fins i tot al Museu Picasso, pel que no hi ha documents que detallin la creació i donació d’aquesta obra al museu.

De “Nature mort sur le lamp” es van produir tres versions el mateix any 1965, teixides pel director del centre, Vicent Pascual, i Josep Royo. Tot i mantenir una base conservadora en quant a la tècnica de l’Escola Catalana, presenten noves i transgressores textures. El teixit és més dens del que és habitual i destaca per la seva riquesa cromàtica, que contrasta amb el fons fosc de l’obra original i les formes superposades plenes de color.

Picasso proporciona un gravat en linòleum de “Nature mort sur le lamp”, que estèticament pertany a la seva producció cubista i s’assembla a solucions que va adoptar en altres naturaleses mortes de les dècades dels quaranta i cinquanta, amb la finalitat que es realitzi l’obra tèxtil.

Més Informació

Dates: 1 d’octubre – 30 de desembre, 2023
Lloc: Orient, 24, Sant Cugat del Vallès, Barcelona
Horari: dimecres a divendres 17 h-20 h
Telèfon: (+34) 93 675 49 02 (+34) 607 253 998
eMail: infogaleria@canals-art.com
Website: canals-art.com