Exposició

Police Brutality – Bob-Nosa

15 September — 24 October, 2021

“Police Brutality” – Bob-Nosa
per Paul Laster

En captar audaçment les caracteritzacions inquietes d’ànimes afligides als seus quadres, fets amb textures, collages de tela, acrílics i capes de carbonet, i compostos expressivament amb rentats de colors superposats, pinzellades empastades i elements emfatitzats amb pintura en aerosol, l’artista nigerià Bob-Nosa exposa brutalment el costat fosc de la humanitat a les seves pintures delirantment delicioses i provocatives.
Nascut com a Bob-Nosa Uwagboe a Benin City, el 1974, va créixer en una època en la qual hi va haver un gran èxode de joves a Nigèria, degut a la pèrdua d’esperança en els sistemes econòmics i polítics de país. L’artista tenia quinze anys quan els estudiants de la seva ciutat natal es van rebel·lar contra el Programa d’Ajustament Estructural, que havia estat imposat pel Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial. El pla d’austeritat econòmica implementat pel govern nigerià va causar dificultats financeres i un deteriorament del nivell de vida tradicional, la qual cosa en va provocar disturbis civils i repressió policial.
De jove, Bob-Nosa estava més interessat en l’artesania que en les belles arts. Personalitzava bosses de mà i motxilles amb retalls de tela, que és una tècnica de collage que encara fa servir a la superfície de les seves teles, i il·lustrava rètols amb escriptures per a la seva església, que ha transformat en textos gargotejats a les seves pintures actuals. El seu altre amor era la música, particularment les cançons de músics activistes panafricans antiapartheid, com ara el pioner de l’afrobeat nigerià Fela Kuti o l’estrella del reggae jamaicà Bob Marley, els quals van contribuir a inspirar el seu propi activisme a través del art.
Abans d’entrar a la universitat per estudiar belles arts, Bob-Nosa es va traslladar a Lagos i va cercar un estudi d’artista, on es va instruir per aprendre tècniques artístiques i rebre classes sobre com actuar en l’escena artística local. Allà va treballar durant tres anys i es va preparar ell mateix per a la facultat, on va demostrar estar per davant de la resta del grup. Havien passat sis anys des que va acabar l’escola secundària, però ara ell sabia exactament allò que volia fer: volia utilitzar l’art com a arma contra les forces de l’opressió, inclosos policies, funcionaris del govern, empresaris, joves imprudents i delinqüents.

Un cop completada la seva formació, Bob-Nosa va treballar de manera experimental i es va arriscar amb el seu art. En establir-ne un estudi propi, el qual va anomenar com a Protest Art Studio, va descobrir que l’elecció dels materials exercia un paper important en la forma d’expressar artísticament les seves conviccions i el seu desig de generar un canvi. Amb l’ús d’acrílics, pintures de cera en aerosol, carbonet i materials reciclats, va crear un art de protesta que abordava directament les injustícies socials i la corrupció malèvola que assolava la societat nigeriana. En fer art de protesta, treballava ràpidament. Cada acció requeria una reacció, on ell havia de pensar i de moure’s amb celeritat, igual que els manifestants al carrer.
Amb el coneixement que havia adquirit com a aprenent, es va dedicar a intentar canviar l’escena artística local. Sabia que estava en el camí correcte. Però, quan va començar, els altres no van voler seguir-lo. Li van dir que ningú no voldria comprar aquest tipus d’art, que era massa rebel i que hauria de fer alguna cosa més decorativa. Ell, però, va persistir. No es va preocupar per les vendes. Tenia una sòlida força de voluntat. Va fer tot el camí. I una vegada que va obtenir l’èxit, va començar a tenir-ne influència en la propera generació d’artistes.
Quan les galeries d’art van rebutjar el seu treball, va recórrer a les xarxes socials com a eina per impulsar el seu missatge. Va tenir la seva primera gran oportunitat l’any 2009, quan va presentar les seves pintures a l’exposició col·lectiva “The Last Picture Show V.I.”, a la Maison du Parti, al Camerun. La mostra va rebre els elogis de la crítica, els quals van seguir l’artista de retorn a Lagos, on les seves oportunitats d’exposar es van incrementar any rere any. I, el 2019, va fer la seva primera exposició individual a l’estranger, a l’OOA Gallery de Barcelona, ​​on ara torna a presentar la seva obra.
Les pintures de l’exposició individual “Police Brutality” —que es podrà visitar a l’OOA Gallery del 15 de setembre al 24 d’octubre de 2021— inclouen el quadre Chained in Immorality (2017), que representa un home uniformat corrupte, amb els pantalons baixats fins als turmells i lligat a dues prostitutes, que en són símbols de l’ús d’un estil de vida degradat que tristament l’atrapa i monstruosament el perpetua. A la pintura Gross Misconduct (2020), un home immoral d’uniforme està ebri a la feina, tot balancejant una ampolla de cervesa en una mà mentre branda el seu puny en l’altra. En dues pintures recents d’homes uniformats, l’artista utilitza una “X” vermella per anul·lar els personatges corruptes, com ara a Abuse of Human Right, on mostra uns policies deshonestos que trepitgen un manifestant, o a Bad Man, que assenyala un home d’uniforme, tot canviant les tornes en convertir-lo en objectiu.
Les víctimes de l’abús també en són objecte de la pinzellada salvatgement expressiva i sense por de Bob-Nosa. El quadre Wounded Patriot (2019) mostra un manifestant ple de sang, embenat i lligat que encara es manté ferm contra un cel ennegrit. L’obra Boy in Detention (2020) retrata un jove espantat, arrestat i empresonat amb altres homes innocents que esperen que les seves pobres famílies es gastin els diners que tant els va costar de guanyar en la fiança per treure’ls de la presó, perquè així la tèrbola policia en tingui més diners per a la festa. I, tot captant alguna cosa que l’artista desitja que passi amb més freqüència, el quadre 3 Brave Men (2020) mostra un grup de testimonis que estan disposats a parlar, a aixecar-se per defensar allò en què creuen, sense por al sistema, tot i arriscar les seves vides per manifestar-se pels drets humans, tal i com ho fa Bob-Nosa en cadascuna d’aquestes pintures que crea amb valentia.

Més Informació

Dates: 15 de setembre – 24 d’octubre, 2021
Lloc: Carrer Nou 1, 08870 Sitges, Barcelona
Horari: Dilluns-Divendres 11h-14h 18h-20:30h Dissabte 11h-14h 18h-21h Diumenge 11h-14h 17h-20:30h
Telèfon: (+34) 618 35 63 51
eMail: sorella@outofafricagallery.com
Website: outofafricagallery.com